Tűzvédelemi alapok

Tűzvédelemi alapok

KIVÁLÓ TŰZVÉDELEM

Mi a tűz?

Tűz: olyan önfenntartó égés, amely időben és térben ellenőrizetlenül terjed (az MSZ EN ISO 13943/1999 által leírt meghatározás: Tűzbiztonság. Szótár)

A ROCKWOOL kőzetgyapot 1000 °C-ot meghaladó hőnek is ellenáll

Tűzvédelmi szempontból a kőzetgyapot és az egyéb más alapanyagú hőszigetelő anyagok között az a legfőbb különbség, hogy a ROCKWOOL kőzetgyapot 1000 °C-ot meghaladó hőnek is ellenáll. Az üveggyapot ennél alacsonyabb hőmérsékleten (600 °C) elolvad. A műanyaghabok többségénél már 300 °C hőmérséklet alatt bekövetkezik a teljes tönkremenetel, égnek és/vagy elbomlanak. A ROCKWOOL kőzetgyapottal hőszigetelt szerkezetek hosszabb ideig képesek ellenállni a tűznak, mint más hőszigetelő anyaggal kialakított épületszerkezetek. Ennek eredményeként több idő áll rendelkezésre a személyek kimenekítésére az égő épületből, és a tűzoltóknak is több idő áll a rendelkezésükre a tűz eloltására, mielőtt az épület teljesen lángba borulna, majd összeomlana

Példák néhány anyag fűtőértékére:

Anyag

Fűtőérték kJ/kg

1 kg = kg fa megfelelője

1m2 felületű és 10 cm vastag = liter benzin megfelelője

Benzin

43 000

2,5

100

Polisztirol

42 000

2,5

2,6

Poliuretán

28 000

1,65

2,45

Gyapjú

21 000

1,25

1,3

Parafa

20 000

1,20

6

Celullóz

18 000

1,05

4,5

Fa

17 000

1

18

Gyapot

17 000

1

0,9

Kőzetgyapot

500

0,03

0,15

0

0

0

Forrás: www.rw.nl

A tűz keletkezése

A tűz keletkezésének három feltétele van:

  • gyúlékony anyag
  • oxigén
  • gyújtóforrás

Bár minden tűzvédelmi szabályozás a valós életben a tűz keletkezési lehetőségeink kizárásán alapul, a kockázatokat mégsem tudjuk elkerülni.
A levegő minden épületszerkezetben, épületben, jelen van s bejutását sem tudjuk korlátozni, meggátolni.
Az épülettüzet csak a nem éghető anyagok és termékek használatával tudjuk minden körülmények között elkerülni. Ez az elv kiemelten fontos azoknál a termékeknél, amelyek az épület határoló felületén, vagy a belső terében nagy mennyiségben kerülnek felhasználásra.

 

Légszennyezés

A tüzek következményeként naponta kerül sor levegőszennyezésre

A tűz miatt keletkező füst levegőbe jutása nagy mértékben befolyásolja a környezetet. Azon kívül, hogy a tűz kialakulásának közelében mérgező égéstermékek keletkeznek, a tűz során nagy mennyiségű szilárd részecske is a levegőbe jut. Ezek a részecskék többek között korom, kátrány, tökéletlenül elégett anyagok és a szervetlen hulladék. 

A Svéd Nemzeti Kutatóintézet (SP) tűzbiztonsági szakembereinek becslése szerint, a tűzből származó elégetlen szénhidrogén kibocsátásának mennyisége megfelel az éves tehergépjármű forgalom általi levegőszennyezés mértékének.

A tűz során keletkező káros anyag kibocsátás rendszerint 20-400-szor nagyobb, mint a gyúlékony anyagok ellenőrzött körülmények közötti elégetése során.

Flashover

Flash-over (lángba borulás): az az átmeneti állapot, amikor egy helyiségben az éghető anyagok tüze során a teljes felület részt vesz az égésben. (az MSZ EN ISO 13943/1999 által leírt meghatározás: Tűzbiztonság. Szótár)

A flash-over a tűz legveszélyesebb stádiuma. Következményeként a helyiségben egy hirtelen, erőteljes átmenettel tűz keletkezik. Ebben a stádiumban a személyek kimenekítése és a vagyonmentés lehetetlen, ugyanis az egész épületet az összedőlés veszélye fenyegeti.

Az alacsony öngyulladási hőmérsékletű anyagok (pl. polisztirol) vagy az égés esetén mérgező gázokat kibocsátó anyagok (pl. poliuretán – PUR vagy poliizocianurát – PIR) növekvő mennyiségével nő a flash-over veszélye is. Bizonyos műanyaghabok képesek ellenállni kisebb helyi tüzeknek, viszont amint a tűz ereje túllép egy bizonyos szintet, a flash-over elkerülhetetlen.

Ismerje meg a ROCKWOOL termékelőnyeit

Kitűnő hangszigetelés
Kitűnő hangszigetelés

Kitűnő hangszigetelés

bővebben
Fenntartható termékek
Fenntartható termékek

Fenntartható termékek

bővebben
Tartós megoldás
Tartós megoldás

Tartós megoldás

bővebben

Ismerje meg termékeink további felhasználási területeit is!

Back