Kivitelezési videók: Magastető/tetőtér

Kivitelezési videók: Magastető/tetőtér

Magastetők hőszigetelése - előkészületek
Play

Magastetők hőszigetelése - előkészületek

A DELTAROCK lemez beillesztése a szarufák közé I. rész
Play

A DELTAROCK lemez beillesztése a szarufák közé I. rész

A DELTAROCK lemez beillesztése a szarufák közé II. rész
Play

A DELTAROCK lemez beillesztése a szarufák közé II. rész

Szigetelés a profilok mögött
Play

Szigetelés a profilok mögött

Kiegészítő szigetelés AIRROCK LD lemezzel I. rész
Play

Kiegészítő szigetelés AIRROCK LD lemezzel I. rész

Kiegészítő szigetelés AIRROCK LD lemezzel II. rész
Play

Kiegészítő szigetelés AIRROCK LD lemezzel II. rész

Párazáró fólia felhelyezése
Play

Párazáró fólia felhelyezése

Tetőtér szigetelése
Tetőtér/magastető Tetőtér szigetelése
Tetőtér/magastető

Tetőtér szigetelése

Ismerje meg a magastetők és tetőterek szigetelésével kapcsolatos termékeinkkel
Ismerje meg a magastetők és tetőterek szigetelésével kapcsolatos termékeinkkel
Tovább a termékekhez!

GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK - Magastető / Tetőtér

MILYEN LAMBDAÉRTÉKŰ HŐSZIGETELŐ-ANYAGOT HASZNÁLJUNK A TETŐTEREKNÉL?

A megrendelők általános termékválasztási szempontja pl. a tetőtér szigetelésekhez, a szigetelőanyagok lambda (=hőszigetelési tényező) paraméterének figyelembevétele. Érdemes azonban tudni, hogy a lambda együttható 0,001 mértékű különbsége, a szigetelőanyag vastagságában 3-4 milliméter különbséget jelent. Csak a lambda együttható átszámítása, az anyag vastagságára, illetve az olyan többi anyag figyelembevétele, amelyek az épület elemét alkotják, teszi lehetővé annak a kérdésnek a megválaszolását „hogy a 15 cm kőzetgyapot jól, vagy rosszul szigetel-e”. Ezért a tetőteret szigetelve nem csak a lambda együttható értékét, hanem azt is figyelembe kell venni, hogy milyen vastag anyagot használunk, továbbá azt is, hogy milyen plusz tulajdonságokkal rendelkezik az általunk kiválasztott szigetelőanyag.

HŐSZIGETELÉS SZARUFÁK KÖZÖTTI ÉS ALATT

Magyarországon a szarufák közötti hőszigetelés, ezen belül a két átszellőztetett légréteges magastető a legelterjedtebb szerkezet tetőtér beépítés esetén. Hátránya azonban, hogy a szarufa magassága behatárolja a hőszigetelés vastagságát: ha a szarufa 20 cm magas, a hőszigetelés csak 15 cm vastag lehet (az átszellőztetett légtér legalább 5 cm vastag legyen). Ha a hőszigetelés külső felületét nem borítja kasírozás, akkor az átszellőztetett légtérrel érintkezik, és így hővezetési tényezőjét korrekciós tényezővel kell módosítani a hőtechnikai számítások folyamán. A legalább 10°-os hajlásszögű tetők két átszellőztetett réteges fedélszékének (átszellőztetett réteg a tetőfólia felett és alatt is) kialakításakor nem kell figyelembe venni a tetőfólia páradiffúziós ellenállását. Egyre gyakrabban alkalmazott megoldás Magyarországon, hogy a szaruzaton belül kiegészítő hőszigetelést építenek a belső burkolatot tartó vázelemek közé.

              

HŐSZIGETELÉS SZARUFÁK KÖZÖTTI ÉS ALATT
HŐSZIGETELÉS A SZARUFÁK FELETT

A kialakítás lényege, hogy a szaruzat tetejére egy terhelhető aljzatot helyeznek, amely egyben a tető- tér belső felületét is képezi a szarufák között. Erre kerül a belső légzáró/páratechnikai réteg (méretezés szerint), majd rá a tartóváz. E tartóváz közé kell elhelyezni az AIRROCK ND hőszigetelést. A hőszigetelésnek két rétegben fektetettnek kell lennie, mivel ellenkező esetben a tartóváz hőhidat képez. A szarufák, mint hőhidak nem rontják a tető hőszigetelő képességét, mivel azok a szigetelés alatt találhatók. A hőszigetelés beépítéséhez kevesebb szabásra van szükség, mint a szarufák között, ami különösen a bonyolult, sok kötőgerendát, fogópárt tartalmazó fedélszék esetében nem elhanyagolandó szempont. A szarufáknál nagyobb vastagságú hőszigetelés nem vesz el a belső térből, és a teljes fedélszék megmutatható belülről. A szarufák közötti és alatti hőszigeteléssel szemben a szarufák feletti hőszigetelést csak képzett szakemberek, megfelelő védőfelszereléssel végezhetik. A tetősíkkal párhuzamos erők felvételére kétféle megoldás alkalmazható: a támszelemenes és a pótszaruzatos-támdeszkás ereszkialakítás. Héjazattartó gerendarács elhagyása esetén a hőszigetelésnek lépésállónak kell lennie, mivel a héjalás, a hó és a szél terhei, a beépítés során a kivitelezők súlya rajta keresztül adódik át a szaruzatra. Ilyenkor a HARDRODK MAX lépésálló kétrétegű (inhomogén) hőszigetelő-anyagot javasolt alkalmazni.

           

Szarufák feletti szigeteléshez javasolt ROCKWOOOL termékek:
AIRROCK ND
HARDROCK MAX

NEM HASZNÁLATOS TETŐTÉR SZIGETELÉSE - SZÜKSÉGES PÁRAZÁRÓ FÓLIA FEKTETÉSE A BETONFÖDÉMRE A KŐZETGYAPOT FELHELYEZÉSE ELŐTT?

A lakás minden helyisége feletti tömör födémeken, illetve a vízpára <16 hPa nyomásérték esetében nem kell használni semmiféle párazáró fóliát, mivel a pára a szellőzőrendszeren keresztül eltávozik, és a min 3,5 cm betonrétegű födém megfelelő páraszigetelést biztosít a konyha, fürdőszoba és WC felett, ahol a vízpára valódi nyomása 13-16 hPa értékű.

PADLÁSFÖDÉM SZIGETELÉSE NEM HASZNÁLATOS TETŐTÉRREL RENDELKEZŐ EGYSZINTES HÁZBAN

Ilyen esetben kétrétegű hőszigetelést kell alkalmazni, javasolt hőszigetelő termékek: MULTIROCK vagy AIRROCK LD kőzetgyapot lemezek. A ROCKWOOL ajánlása szerint a szigetelés teljes vastagságának min. 35 cm vastagságúnak kell lennie.

Javasolt ROCKWOOL termékek:
MULTIROCK
AIRROCK LD

Letöltések - Tetőtér/Magastető

Termékadatlap (4)
Multirock

Válaszfalakhoz, elôtétfalakhoz, borított gerendafödémekbe és acél falkazettákba

Airrock LD

Magastetôkhöz – szarufák alá, nem járható padlásfödémekre, szerelt gipszkarton válaszfalakba

Airrock ND

Gipszkarton válaszfalakba, zárt álmennyezetek fölé

Deltarock

Magastetôkhöz, szarufák közé

Prospektusok (1)
CSALÁDI HÁZ HŐSZIGETELÉSE

CSALÁDI HÁZ HŐSZIGETELÉSE

Back