KETTŐ AZ EGYBEN SZAKMAI NAP

A Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozatának szakmai továbbképzése a XIV. ROCKWOOL Építészeti és Tűzvédelmi Konferencián

 
 

Nem egyszerűen egyszerű!
Jelentkezés itt:

http://bpmk-oktatas.hu/tlcm_index.php?token=yru3jgv7jagvxms4

Az egyszerű bejelentési eljárás hozta változások a kiviteli tervek és a szakági tervezői együttműködés területén! Ki mért felel? Mikor kell szakági tervezőt igénybe venni?

 

Szervezők:

Budapesti és Pest-megyei Mérnöki Kamara
Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozata

                                   

Szakmai támogatók:

Magyar Építész Kamara Tűzvédelmi Tagozata,
TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség,
TMKE Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete


Média partner:

Katasztrófavédelmi szemle, Védelem online, www.vedelem.hu
Magyar Építéstechnika
www.magyarepitestechnika.hu
TERC Az építőipar szellemi centruma
www.terc.hu

 

Időpont:         2017. március 23. csütörtök 9:00
Helyszín:         LURDY Ház 5. konferencia terem
1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14. 

Regisztráció:   www.bpmk-oktatas.hu/_data/kepzesek/631/hirdetes_631.docx

A szakmai nap programja:

Regisztráció 8:30-9:00

Megnyitó:          Lengyelfi László ny. tű alezredes a MMK Tűzvédelmi Tagozatának elnöke

Levezető:           Lestyán Mária, ROCKWOOL Hungary Kft.

1 Blokk –Felelőségi kérdések a tervezés és a kivitelezés során 9:00-11:15 (3x45 perc)

1X60 perc Építész és szakági tervezői felelősség. Az építésügyi jogszabály változások kihatásai az építészeti műszaki tervezésre és a szakági tervezői együttműködésre

Előadó: Magyar Mária Okleveles (egyetemi szintű) építészmérnök, jogi szakokleveles mérnök, közigazgatási, építésügyi jogi és e-közigazgatási szakértő

 

1x75 perc Az elektronikus építési napló új szerepben. Építésztervezői és szakági tervezői kötelezettségek, a műszaki megfelelőség, szakszerű tervezés-kivitelezés, teljesítés igazolása tervezői szemszögből.

Előadó: Juhász Tamás Magyar Mérnöki Kamara Oktatási referens, nyá. tű. alezredes

Kávé szünet: 11:15-11:45

2 Blokk – Építész és szakági tervezők felelőssége a tűzvédelemért  11:45-14:00 (3x45 perc)

1X60 perc Tervek tűzvédelmi tartalmi követelményei. Mikor kell bevonni tűzvédelmi szakági tervezőt? Mikor szükséges tűzvédelmi szakhatósági közreműködés?

Előadó: Lengyelfi László ny. tű alezredes a MMK Tűzvédelmi Tagozatának az elnöke

 

1X75 perc Tűzvédelmi műszaki irányelvek szerepe az építész és szakági (tűzvédelmi,  tartószerkezeti, gépész) tervezők koordinációjában

Előadó: Dr. Takács Lajos Gábor docens, BME Épületszerkezettani Tanszék, a Magyar Építész Kamara Tűzvédelmi Tagozatának elnöke

Előadó hő- és füstelvezetés témakörben: Nagy Katalin, TMKE Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete Elnöke

 

Kávé szünet: 14:00-14:30

3 Blokk – Tűzvédelmi előírásoknak való megfelelés igazolási módjai  14:30-16:00 (2x45 perc)

1x45 perc Építési termékek – szerkezetek igazolásának szakági tervezői vonatkozásai, összhangban a tervezési programmal

Előadó: Lestyán Mária, A1 Hőszigetelőanyag-gyártók Egyesületének elnöke

 

1X45 perc Pályázatok tervdokumentációinak tartalmi követelményei. Energiahatékonysági   programok, pl. Otthon Melege tapasztalatai

Előadó: Heizler György nyá. tű. ezredes a Védelem Szaklap főszerkesztője

 

Részvételi/kamarai igazolások kiadása a továbbképzés/konferencia végén történik!

Részvételi díj:    MMK szakmai képzésként: 10.000 Ft/fő + ÁFA (utalandó 12.700 Ft/ fő)

MÉK szakmai képzésen résztvevőknek: ingyenes

Szakmai érdeklődőknek: ingyenes

MMK tagok részéről a Tűzvédelmi és Építési tagozat tagjai számára a 2017 évi kötelező szakmai továbbképzés teljesíthető a részvétellel a kamara tagjai számára megállapított részvételi díj, MMK felé történő megfizetése esetén.

MÉK Magyar Építész Kamara 2017/61 bírálati sorszám alatt 2,5 pontot hagyott jóvá tagjainak a konferencián való részvételért.

A konferencián való részvétel regisztrációhoz kötött.

Regisztráció: MMK rendszerén belül történik a lenti linken lévő jelentkezési lap visszaküldésével a juhasz.tamas@mmk.hu E-mail címre.

Jelentkezési lap: http://www.bpmk-oktatas.hu/_data/kepzesek/631/jellap_631.doc

Képzés adatlapja: http://bpmk-oktatas.hu/tlcm_index.php?token=yru3jgv7jagvxms4

Kérdés esetén a maria.lestyan@rockwool.com E-mail címen készségesen állunk rendelkezésre!

 

Miért fontos, hogy részt vegyek a szakmai napon?

 

Az elmúlt egy év építésügyi jogszabály változásainak köszönhetően, megnőtt a tervezők felelőssége. Az egyszerű bejelentési eljárás bevezetésével – amelynek kiterjesztése folyamatban van -  az építésztervező magára maradt a tervezési feladat megfelelő kielégítéséhez szükséges műszaki tartalom, valamint az egyeztetési, engedélyezési feltételek meghatározásában. Nincs jogerővel bíró építési engedélyezési terv, kamarai szabályzat és egyértelműen olvasható szabályozás, útmutató, megszűntek az építési engedélyezési eljárással összefüggő jogorvoslati lehetőségek, például a szomszédok számára a vitás kérdések rendezésében már csak peres eljárás adhat választ. A tervező ebben a helyzetben annyit tehet, hogy legjobb szakmai tudása szerint megpróbál helytállni, beleértve a szakági koordinációval járó kötelezettségeket és felelősséget is.

 

A szakági tervezőknek is változtak a feladatai valamint a tervek tartalmi követelményei is. Sőt amennyiben az építtetővel szerződik közvetlenül, a szerződéses feltételei is, mert az egyszerű bejelentési eljárással megvalósuló épületeknél felelősségbiztosítással is rendelkeznie kell valamint a tervezői művezetés kötelező alkalmaiból is lehet, néhányat majd neki kell teljesítenie. A szakmai nap elsősorban a tűzvédelmi szakági munkarészekre helyezi a hangsúlyt mivel az új OTSZ hatályba lépésével ezen a területen is jelentős változások voltak.

 

A konferencia hiánypótlóan próbálja bemutatni az új építésügyi jogszabályok tükrében az építésztervezői és szakági tervezői munkák lehetséges és kötelező kapcsolódási pontjait, elemeit, buktatóit, a szerződéskötéstől a tervezési folyamaton keresztül, az elektronikus építési napló szerepével és tervezői, szakági kapcsolódásaival kibővítve. Az elektronikus építési napló jelen helyzetben az egyszerű bejelentési eljárás alatt megvalósuló épületek jogszerűségének és megfelelőségének az egyetlen igazolási módja. Egy hibás tervezői lépés, egy terv nem megfelelő helyre való feltöltése akár az építkezés jogszerűtlenségét is maga után vonhatja! Nem egyszerűen egyszerű!