Padlók/Födémek

Padlók / Födémek szigetelése

Padlószigetelésnél elsősorban a lépészaj csökkentése a cél, ezért olyan hangszigeteléssel egészítjük ki az aljzatot, melyek a hangfrekvenciák széles skáláját képesek elnyelni.

A lépészaj szigetelés megfelelően kialakított szerkezete megakadályozza a zajok átterjedését a szomszédos helyiségekbe. A fűtés nélküli helyiségek feletti padló megköveteli a minőségi hőszigetelést. A padlófelületek elhelyezkedése szerint két típust különböztetünk meg. Ez a két típus a fűtött terek közötti padló, illetve a fűtetlen és fűtött helyiségek közötti padló, melyeknél a hőszigetelési elvárások eltérőek.

A „belső” szintközi födémeknél, melyek fűtött tereket választanak
el, a hangszigetelés, kiemelten a lépészaj szigetelés a fő feladat. Erre a célra a Steprock szigetelőlapokból és az RST szegélylapokból kiváló megoldást készíthetünk. Ezen belül meg kell, hogy különböztessük a nedves (betonesztrich) technológiával készített padlót, illetve a száraz (OSB, gipszrost laptechnológiájú padlót. A nedves technológiához a Steprock ND szigetelőlemezt, a száraz padlóhoz a Steprock HD szigetelőlapot javasoljuk.

A fűtetlen és fűtött terek közötti padlóknál, födémeknél nem a  hangszigetelés az elsődleges feladat, hanem a hideg oldal felől elhelyezett megfelelő vastagságú hőszigetelés. Erre a feladatra a fűtetlen helyiség funkciója szerint több megoldást is tudunk kínálni. Megoldást nyújt a garázsfödémek esetén szép, egységes fehér felületet biztosító Ceilingrock szigetelő lap.

Padlók/födémek szigetelései

Padlók/födémek szigetelései

Kímélje pénztárcáját és Földünket egyaránt!
Kímélje pénztárcáját és Földünket egyaránt!

Kímélje pénztárcáját és Földünket egyaránt!

A hőszigetelés azon kevés befektetések egyike, melyek egy épület élettartama során többszörösen megtérülnek.
A hőszigetelés azon kevés befektetések egyike, melyek egy épület élettartama során többszörösen megtérülnek.
Így kíméljük meg Földünket!

Letöltések - Padlók/födémek

Termékadatlap (3)
Ceilingrock

Lefelé hűlő födémek hőszigetelő lemeze

Steprock HD

Lépéshang-szigetelés száraz esztrich alá

Steprock ND

Lépéshang-szigetelés nedves esztrich alá

Prospektusok (1)
CSALÁDI HÁZ HŐSZIGETELÉSE

CSALÁDI HÁZ HŐSZIGETELÉSE

GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK - Padlók/Födémek

Úsztatott padló szigetelése nedves esztrich alkalmazása esetén

A padló hőszigetelése az épület energetikai hatékonyságának egyik eleme. Ezért a ROOCKWOOL ajánlásainak megfelelően a hagyományos padlórendszereknél az optimális szigetelőanyag vastagság 15cm. Gyenge beton alapon szétterítjük az építkezési fóliát, amelyre lerakjuk a kőzetgyapot szigetelést STEPROCK HD lemezek felhasználásával. Kőzetgyapot lemezeket egymáshoz viszonyított elcsúsztatással kell lerakni, a szélek eltolásával a szomszéd lemezekhez képest, ügyelve arra, hogy szorosan egymáshoz legyenek tolva. A kőzetgyapot felületére leterítjük a polietilén fóliát, kihajtva annak széleit a falakra és összeragasztva az átfedéseket, illetve elkészítjük a minimum 6cm aljzatbetont, vagy cementesztrichet. Magas talajvíz esetén, mindig a hőszigetelés előtt kell elkészíteni a vízszigetelést.

A padlószigeteléshez javasolt termékek:

STEPROCK HD

Hogyan hőszigeteljük a padlót – lépésről lépésre

A padló hőszigetelését RST kőzetgyapotos szegélycsík elhelyezésével kezdjük a helyiség falai mentén . Az egyenletes aljzaton elhelyezzük a STEPROCK HD, vagy STEPROCK ND kőzetgyapot lemezeket, úgy hogy azok szélei ne egy pontban találkozzanak. A lemezeket egymáshoz viszonyított elcsúsztatással kell elhelyezni. Kőzetgyapot lemezeket levágjuk késsel a szükséges hosszúságra és szorosan egymáshoz nyomjuk őket, hogy ne keletkezzenek közöttük rések. A beton kiöntése előtt a kőzetgyapot felszínére szétterítjük az építkezési fóliát. A fólia alkalmazása felgyorsítja a beton megkötésének idejét, és kiküszöböli a betonkeverék behatolását az esetleges résekbe. Kiöntjük a betonkeveréket a legtávolabbi helytől elkezdve, fokozatosan hátrálva a tér végéhez. Szétterítve a betonkeveréket, ügyelni kell arra, hogy ne keletkezzenek üregek az aljzatbetonban, tehát a betont megfelelően tömöríteni kell. A betonaljzat általános vastagsága 6 cm, a felesleges betont léc segítségével kell lehúzni– végighúzva azt a korábban beállított megvezetőkön. A következő betonadagokat olyan gyorsan kell elhelyezni, hogy azok egymással egyesüljenek megkötésük előtt.

A padlószigeteléshez javasolt termékek:

STEPROCK HD, STEPROCK HD

Betonaljzaton elhelyezkedő padló hőszigetelése

Padló hőszigetelés rétegei helyes elrendezésének, a ROCKWOOL energiatakarékos ajánlásai szerint, a következőképpen kell kinéznie (a padló alja felől nézve):

1.       termett talaj,

2.       kavicsfeltöltés minimálisan 15 cm vastagságban,

3.       betonaljzat szükség szerint vízszigeteléssel,

4.       hőszigetelés STEPROCK HD lemezekből, minimálisan10cm vastagságban, felváltva egy, vagy két rétegben lerakva,

5.       PE fólia

6.       6 cm vastagságú aljzatbeton.

Fólia használata függ a kiöntendő aljzatbeton állagától és a padló kivitelezésének körülményeitől.

Hogyan készítsük el a betonaljzatot kőzetgyapoton?

A betonaljzatot a STEPROCK ND, vagy STEPROCK HD lemezeken készítjük el. A kőzetgyapot lemezek elhelyezése után le kell azokat takarni PE fóliával, illesztéseiket összeragasztva és felfordítva széleiket a falakra. Emlékezni kell arra, hogy a helyiségek kerületén el kell helyezni RST kőzetgyapot szegélycsíkokat, hogy hatékonyan tompítsuk a hangokat a padló aljzata és a falak között.

További kérdések a padlók és födémek hőszigetelésével kapcsolatban

Becslések szerint, az épületek összes hőveszteségének kb. 10%-a abból adódik, hogy a hő egy része elnyelődik az aljzat irányába. Érdemes figyelni arra, hogy minél több hő maradjon házon belül és azt is használjuk inkább a helyiségek fűtésére.

A talaj az épület alatt, egy hatalmas hőtároló tömeg, amely úgy viselkedik, mint egy nagy „cserépkályha”. Felveszi a hőt a télen fűtött földszinti helyiségből, raktározza azt, és visszaadja nyáron, amikor nincs rá szükségünk.

Padló szigetelésének típusa és vastagsága, illetve a hőszigetelés gondos és alapos elkészítése – ezek a tényezők, amelyek meghatározzák az így keletkezett hőveszteséget. Minél nagyobb a padló hőszigetelésének vastagsága, annál több meleget lehet tartani a házon belül.

A padlószigeteléshez javasolt termékek:

STEPROCK HD, STEPROCK HD

Ismerje meg termékeink további felhasználási területeit is!

Back