Kőzetgyapot - A sokoldalú hőszigetelőanyag

Miért? Természetes, nem éghető, nem zsugorodik, átengedi a párát, és nem utolsó sorban kiváló hang- és hőszigetelő.

A kőzetgyapot mint a legkomplexebb hőszigetelési megoldás

A szigetelőanyagok palettáján számos termék megtalálható, de talán egyetlen egy sincs, amely ennyire komplex módon tudja kielégíteni a hőszigetelésekkel szemben támasztott elvárásokat.

A mindenki által jól ismert bazaltkő, mely a kőzetgyapot hőszigetelés alapanyaga természetes, nem éghető, nem zsugorodik, nincs hőmozgása, tartós és kiváló mechanikai tulajdonsággal rendelkezik. Ezért is készítették belőle korábban a kockaköves útburkolatokat.

A bazaltkőből készült kőzetgyapot alapú ásványgyapot szigetelés minden kedvező tulajdonságát hordozza az alapanyagnak, kiegészítve a speciális gyártástechnológiának köszönhetően a nyitott rugalmas szálszerkezetből fakadó kiváló páraáteresztő, hőszigetelő és hangszigetelő tulajdonságokkal.

Vannak olcsóbb termékek, vagy olyanok melyeknek jobb a hőszigetelő képeségük, viszont ezek a termékek számos más tulajdonságban lehetnek jóval gyengébbek. Pl. éghetők, vagy zárt szerkezetük miatt akusztikai szempontból felerősíthetik a zajokat (doboz hatás), a zsugorodásra, hőmozgásra hajlamos tulajdonságuk, rugalmatlan szerkezettel párosulva pedig vonalmenti hőveszteségeket okozhatnak, ha nem töltik ki teljesen a szigetelendő területet. Ilyen problémával a kőzetgyapot szigetelés esetében nem kell számolni.

A kőzetgyapot szigetelés előnyei:

Természetes

A bazalt, mint alapanyag a természetben nagy mennyiségben megtalálható, a vulkanikus tevékenységeknek köszönhetően újra termelődő alapanyag. A gyártástechnológia során nem készítünk belőle más anyagot csak megolvasztjuk és szálasítjuk.

A visszahült bazaltszálak képezik a szigetelés kb. 99 %.-t, a fennmaradó 1 % pedig 2 adalékanyag, melyet a gyártástechnológia során használunk, egyik egy hőre keményedő műgyanta, mely a szálak egymáshoz kapcsolódását biztosítja, ezzel a kikeményedett műgyantával már sokan találkoztak, közönséges nevén bakelit, régen még a telefonkagylók anyaga is ebből készült, mivel az egészségre teljesen ártalmatlan. A másik pedig elenyésző mennyiségben egy impregnáló olaj, mely vízlepergető (hidrofób) tulajdonsággal ruházza fel a terméket.

Fentieken kívül a ROCKWOOL kőzetgyapot termékek nem tartalmaznak azbesztet, szilikogén, gombaölő, tartósító, égés késleltető, égésgátló anyagokat, hőszigetelő gázokat. A kőzetgyapot nem tartalmaz kristályos, csak amorf szilíciumot, így szilikózist sem okoz. A legalacsonyabb radon-emissziójú építőanyagok közé tartozik. 

Újrahasznosítható, nem képez veszélyes hulladékot, ez az építtetők, kivitelezők számára azért is fontos, mert normál lerakóban elhelyezhetik az építési hulladékot, nem kell veszélyes hulladékként kezelni.

A szálasított kőzetgyapot termékek annyira természetesek, környezetbarátak és jó a biológiai oldóképességük is, hogy kiválóak növényházakban ültetőközegnek is. A ROCKWOOL egyik üzletága csak ezekkel a termékekkel foglalkozik. Talán nincs is szigorúbban vizsgált terület, mint az élelmiszerbiztonság! 

Tartós szigetelés

Tartósságát alapvetően az alapanyagnak (bazaltkőnek) köszönheti a termék. A bazaltkő olvadékából - a legjobban szemléltető módot talán úgy lehetne leírni, hogy a vulkanikus tevékenységet ötvözve a vattacukor készítéssel – gyártott termék, külön adalékok nélkül, a kivitelezési előírások betartása mellett, tartósan képes, az épület élettartamával megegyező ideig – több mint 50 évig - biztosítani az elvárt szigetelő képességet.  

  • Mivel akárcsak a bazaltkő nem zsugorodik az élettartama során, nem esik össze, nincs hőmozgása, nem keletkeznek az illesztések mentén vonalmenti hőhidak, ahol a szigetelés hatékonyságát rontó módon „áthúzhat” a hideg vagy kiszökhet a meleg. 
  • A hőmozgásra (tágulásra, zsugorodásra) érzékeny pl. vakolt felületek alatt sem fognak kirajzolódni a táblák szélei, mivel nincs hőmozgása sötét színű, nyáron akár 70-80 fokra felmelegedő felületek alatt is kiválóan alkalmazható, nem kell számolni a vakolt felület idő előtti tönkremenetelével. 
  • A tartósság a rugalmas szálszerkezet kötéseire is vonatkozik, mely a szerkezetekbe történő befeszülését biztosítja a termékeknek. Ez különösen ott fontos, pl. szarufák között, ahol a termékkel szemben elvárás, hogy évtizedekig a helyén maradjon, lecsúszásból, zsugorodásból, hőmozgásból fakadóan ne alakuljanak ki hőveszteségek, hőhidak a szerkezetben!

Mivel a termékből élettartamuk alatt kidiffundáló, kiszökő hőszigetelő gázokat sem tartalmaz a szálak között nyugalomban lévő levegő által biztosított hőszigetelő képességét élettartamán keresztül megőrzi.

Jó hőszigetelő

A kőzetgyapot hőszigetelő képességét a kőzetszálak között található legtermészetesebb szigetelőanyag, a levegő biztosítja A ROCKWOOL kőzetgyapot finom szálszerkezetének és viszonylag magas testsűrűségének köszönhetően a szálak közötti levegő megközelítőleg nyugalomban van.

A kőzetgyapot hőszigetelő képességét befolyásolhatja, hogy vízszintes vagy függőleges felületet hőszigetelnek vele, hogy a felülete áramló vagy nyugalomban lévő, nedves vagy száraz levegővel érintkezik.

Fontos, hogy mindig a megfelelő szigetelést válasszuk a szerkezeti igényekhez igazodva. A termékek testsűrűsége, mechanikai, akusztikai tulajdonságai lényegesen eltérők lehetnek.

Víztaszító / Hidrofób

A fejlesztések eredményeképpen a ROCWOOL cég olyan kőzetgyapot hőszigetelő anyagokat gyárt, melyek teljes keresztmetszetükben víztaszítóak. Bár az ásványgyapot szigetelőanyagok víztaszítása igen fontos és lényeges tulajdonság, ehhez kapcsolódó műszaki követelmény nálunk nem létezik.

A víztaszító tulajdonságokkal nem rendelkező kőzetgyapot – akár a gyapjú – igen nagy mennyiségű nedvességet képes rövid idő alatt felvenni, viszont a felvett nedvességet csak lassan és nehezen adja le.

A beépítés előtti tárolás és a beépítés folyamán előfordul, hogy a kőzetgyapotot pl. csapadék éri. A víztaszító ROCKWOOL kőzetgyapot termék felületéről a vízcseppek – a vágott felületekről is – leperegnek. A víztaszító tulajdonság másik előnye, hogy a huzamosan erős csapadékhatásnak kitett kőzetgyapotnak is csak a felülete nedvesedik, vízfelvétele továbbra is csekély marad.

A hőszigetelő anyagok szigetelő képessége nedves állapotban lényegesen rosszabb, mint szárazon, ezért igen fontos, hogy ne nedvesedjenek át. A hidrofobizálás a kőzetgyapot páraáteresztő tulajdonságát nem befolyásolja.

A kőzetgyapot víztaszító képessége úgy jön létre, hogy a szálképzést követően az ún. ülepítő kamrába kerülő kőzetgyapot szálakra impregnáló anyagot fecskendeznek, ami az elemi szálak felületén filmréteget képez. Ez okozza azt, hogy a kőzetgyapot felületére kerülő víz csepp- vagy golyóalakot vesz fel, és a felületről legördül. 

Kiváló páraáteresztő

A kőzetgyapot nyílt pórusú szerkezete miatt alacsony páradiffúziós ellenállású. Ez a tulajdonsága különösen alkalmassá teszi a külső térelhatároló szerkezetek külső oldali hőszigetelésére, mivel a szerkezet teljes páradiffúziós ellenállását gyakorlatilag nem növeli.

A µ páradiffúziós ellenállási tényező megmutatja, hogy 1 m vastag anyag páradiffúziós ellenállása hogyan arányul 1 m vastag levegőéhez. A kőzetgyapoté 1,1-1,5, vagyis páradiffúziós ellenállása a levegőével majdnem megegyező. A vízpára tehát gyakorlatilag akadálytalanul vándorolhat a kőzetgyapotban.

Jó hangelnyelő

A kőzetgyapot, nyitott szálszerkezete révén, a beeső hanghullámokat nagymértékben elnyeli. A hang, mint a levegő mechanikai rezgésének energiája a kőzetgyapot szálak közé érve az azokon fellépő súrlódás következtében hővé alakul. A kőzetgyapot általában a 100 Hz feletti frekvenciájú hangokat nyeli el különösen jól.

Nem éghető

A kőzetgyapot nem éghető építőanyag, ezért igen erős hőterhelésnek is kitehető. Tűzvédelmi osztálya A1. Bár a kőzetgyapot termékek kötőanyaga kb. 250 °C hőmérsékleten, gyakorlatilag füstmentesen eltávozik (ilyen hőmérséklet csak épülettűz esetén éri a szigetelést), a kőzetgyapot olvadáspontja magasan 1000 °C felett van (A kőzetgyapotot 1400 °C-os olvadékból gyártják).

Mivel gyakorlatilag soha, egyetlen épülettűz során sem keletkezik ilyen magas hőmérséklet, ezért a kőzetgyapot megvédi az épületszerkezeteket, meggátolja a tűzterjedést (A szintén szálas szigetelőanyag üveggyapot már 600-650 °C-on megolvad). 

Az olajiparban például egyes esetekben 240 perces tűzállóságot várnak el a tűzvédelmi szigeteléstől. A ROCKWOOL által gyártott Conlit kőzetgyapot termékek még ezt a rendkívül extrém tűzterhelést is kibírják.

A csupasz ROCKWOOL kőzetgyapot termékek tűzvédelmi szempontból a legkedvezőbb, A1 neméghetőségi besorolást kapták, tűzvédelmi szempontból a beépíthetőségüket nem korlátozzák.

Alak- és mérettartó

A kőzetgyapot termékek igen nagy hőmérsékleti szélsőségeknek vannak kitéve, mivel külső felületük nyáron a magastetőkön akár 60-70 fokra felmelegedhet, télen –20 fokra is lehűlhet. A kőzetgyapot ezt a meglehetősen nagy hőmérsékletkülönbséget alakváltozás és feszültség nélkül el tudja viselni, mivel nincsen értelmezhető hőtágulása, mert az az anyagon belül a szálak egymás közötti mozgásában valósul meg.

A ROCKWOOL kőzetgyapot nem zsugorodik, nem roskad, nem boltozódik fel. Mivel a ROCKWOOL kőzetgyapot alak- és mérettartó, ezért szükségtelen a termékek lépcsős szélkialakítással történő illesztése, ami költségmegtakarítást, illetve olcsóbb, gyorsabb kivitelezést eredményez. Egy rétegben is fektethető.

Öregedésálló

Egyes zárt cellás műanyaghabok töltőgáza az évtizedek folyamán lassan eltávozik a szigetelőanyagból, és ezért hőszigetelő képességük időben nem állandó. Mivel a kőzetgyapotban a levegő szigetel, ezért hőszigetelő képessége az idő múlásával nem romlik. A kivitelezési előírások betartásával elhelyezett kőzetgyapot szigetelés ötven év után is megőrzi eredeti mechanikai és hőtechnikai tulajdonságait, így élettartama az épület élettartamával megegyező.

Az épület mely részét szeretné szigetelni?

reference, wall, wall insulation, etics, house, home, multi-family house, multi-family home, multi family house, germany, job 3248
Homlokzati hőszigetelés

Homlokzati hőszigetelés

A falak külső hőszigetelése elengedhetetlen feltétele a kellemes lakóklíma kialakításának és az energiaszámlák csökkentésének. A homlokzatok szigetelésének fontos célja a fűtésszámlák csökkentése. A ROCKWOOL kőzetgyapot kiváló hőszigetelő képességének köszönhetően a falakon fellépő hőveszteség minimalizálható, másképp szólva a fűtött levegő az épületen belül marad.

Tovább
DO NOT USE- WILL BE DELETED SOON People, Humans, Worker, Onsite, Construction
Tetőtér és Magastető szigetelés

Tetőtér szigetelés a ROCKWOOL-lal

A tetőtér szigetelés az egyik legjobb módja annak, hogy a leszigetelt épületet energiahatékonnyá tegyük. A ROCKWOOL minden épülettípusra tartós megoldást nyújt.

Tovább
product, flatroof, flat roof, durock 037, installation, installer, reference, rockwool forum, flachdach, germany
Lapostető és ipari csarnok szigetelése

Lapostető és ipari csarnok szigetelése

A lapostető kőzetgyapottal történő szigetelése nemcsak csökkenti a hőveszteséget, de a létesítmény tűzbiztonságát is növeli. Megoldások a ROCKWOOL-tól.

Tovább
Children playing indoor.
Brother and sister playing together inside a cardboard box on the floor. People, children, kids, siblings, playing,
Padlók és födémek

Padlók és födémek szigetelése

A padló és a födém szigetelés elsődleges célja a lépészaj csökkentése és energiamegtakarítás. A ROCKWOOL mindkét feladathoz tartós megoldást biztosít.

Tovább
Family in new house
Válaszfalak

Válaszfalak hő és hangszigetelése

Egy vagy több válaszfal építésével újragondolható a lakás belső elrendezése. A ROCKWOOL termékeivel az akusztikai komfort is garantált!

Tovább
hvac, fp
Gépészet és tűzvédelem

Gépészeti és tűzvédelemi szigetelések

A kőzetgyapot termékekelt szigetelt gépészeti berendezések nemcsak javítják az épület energiahatékonyságát és akusztikáját, hanem jelentősen növelik a tűzbiztonságot is.

Tovább
worker, helmet, process, owner, pipes, pipe, pipelines, people, four people, engineer, industry, industrial, plant, ProRox, energy,four persons, chemical, oil, energy, safe,
Technológiai szigetelések

Technológiai szigetelések

A Rockwool Technical Insulation energiahatékony hő, hang, illetve tűzvédelmi szigetelésekre kínál megoldást a technológiai piacon, valamint a hajóipar és tengeri olajkitermelési szektor számára

Tovább
people, naval, marine, ship, cruise, cruise ship, passenger, deck, cruise liner, woman, boat, SeaRox
Marine & Offshore

Marine & Offshore

A Rockwool Technical Insulation energiahatékony hő, hang, illetve tűzvédelmi szigetelésekre kínál megoldást a technológiai piacon, valamint a hajóipar és tengeri olajkitermelési szektor számára.

Tovább

A kőzetgyapot előnyös tulajdonságai

01

Energiahatékonyság

Az Európában elfogyasztott energia 41%-át az épületek energiaigénye teszi ki.

Az épületek energiaigényének döntő része a (téli) fűtésből és a (nyári) hűtésből adódik, nem pedig az elektromos áram felhasználásából, mint ahogyan azt sokan gondolják.

Bővebben az Energiahatékonyságról

02

Kitűnő hangszigetelés

Nemcsak a fűtött levegő és a tűz az, ami nem juthat át a kőzetgyapoton.

A ROCKWOOL kőzetgyapot termékek az egyik leghatékonyabb hangszigetelő anyagok, amelyeket az épületekben használnak.

Bővebben a kitűnő hangszigetelésről

03

Tűzvédelem

Egyszerűen fogalmazva: A kőzetgyapot nem ég.

A ROCKWOOL termékek neméghetőségükből fakadóan gátolják a tűzterjedést, egy esetleges tűzeset során égve nem csepegnek, és nem fejlesztenek mérgező gázokat sem.

Bővebben a tűzvédelemről

04

Tartós megoldás

Mi lehet tartósabb, mint maga a bazaltkő?

Ez az oka annak, hogy a ROCKWOOL termékek teljes élettartamuk alatt megőrzik kiváló tulajdonságiakat: nem zsugorodnak, alak és mérettartóak. És hogy milyen hosszú az élettartamuk? Megegyezik az épületek élettartamával.

Bővebben a tartósságról

05

Fenntartható megoldás

ROCKWOOL kőzetgyapottal szigetelni maga a fenntarthatóság.

Termékeink nemcsak az épületek energiahatékony, azaz a fenntartható fejlődést segítő működéséhez járulnak hozzá, hanem maguk is fenntarthatóságot jelképező nyersanyagból, fenntartható gyártási módszerekkel készülnek.

Bővebben a fenntarthatóságról

Gyakori kérdések és válaszok

Általános kérdések a ROCKWOOL szigetelőanyagokkal kapcsolatban

Mi a különbség a kőzetgyapot és más szigetelőanyag fajták között?

A ROCKWOOL kőzetgyapot elsődleges alapanyaga a vulkáni aktivitás eredményeképpen keletkező bazaltkő. A ROCKWOOL kőzetgyapot termékek megfelelnek az A1-es neméghetőségi osztályba tartoznak. A kőzetgyapot szigetelés tartós választás: alak és mérettartó, élettartama pedig megegyezik az épületek élettartamával. A kőzetgyapot szigetelőanyagok a fenntartható  fejlődést szolgálják, hiszen egyrészt természetes alapanyagokból készülnek, másrészt élettartamuk alatt a gyártásukhoz felhasznált energia több százszorosát takarítják meg.

Ha a ROCKWOOL szigetelőanyagok bazaltkőből készülnek, akkor nehezebbek, mint a többi szigetelőanyag?

Bár a ROCKWOOL alapvetően bazaltkőből készül, a természetes alapanyag a gyártás folyamán szálas anyaggá válik, ami aztán egyszerűen kezelhető. A ROCKWOOL csomagok mozgatása nem igényel különösebb erőkifejtést.

A ROCKWOOL termékek hangszigetelnek is egyben?

A ROCKWOOL szigetelőanyagokat számos olyan területen alkalmazzák, ahol kifejezetten a hangszigetelés az igény. A hangszigetelés terén is két esetről beszélhetünk: hangátvitel csillapítása egy épületszerkezet esetében, illetve hangelnyelés valamely felületen.

Mit tegyek, ha a kőzetgyapot lemez nem fér el a szigetelendő felületen? El lehet vágni valamivel?

A kőzetgyapotot erre a célra kialakított ún. kőzetgyapot vágó késsel, vagy fűrésszel lehet elvágni.

A ROCKWOOL termékek csomagoló fóliájának is van lejárati ideje? Honnan lehet megtudni?

A ROCKWOOL termékek csomagoló fóliáján a képen található jel mutatja a fólia lejárati idejét.

A jel magyarázata a következő:

A kör belsejében a fólia gyártási éve, a fóliagyártó cég nevének rövidítése – jelen esetben az „UN” - és a gyártó műszak betűkódja van. A külső piros kör alakú peremen lévő számok az adott év heteinek sorszámai, mindig 10 hét van feltüntetve. A fólia legyártásakor minden egyes szám felett van egy piros háromszög, ami az idő előrehaladtával sorban eltűnik. A legnagyobb szám, ami fölött nincs már piros háromszög, fogja jelenteni, hogy az adott év hányadik hetében gyártották a fóliát.

A képen látható példán:

2016 van a kör belsejében, vagyis a csomagoló fóliát 2016-ban gyártották

Már csak a 20-as szám felett van piros háromszög, vagyis a legnagyobb szám, ami fölött nincs háromszög az a 19, vagyis 2016-os év 19. hetében gyártották a fóliát.

GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK - Magastető / Tetőtér

MILYEN LAMBDAÉRTÉKŰ HŐSZIGETELŐ-ANYAGOT HASZNÁLJUNK A TETŐTEREKNÉL?

A megrendelők általános termékválasztási szempontja pl. a tetőtér szigetelésekhez, a szigetelőanyagok lambda (=hőszigetelési tényező) paraméterének figyelembevétele. Érdemes azonban tudni, hogy a lambda együttható 0,001 mértékű különbsége, a szigetelőanyag vastagságában 3-4 milliméter különbséget jelent. Csak a lambda együttható átszámítása, az anyag vastagságára, illetve az olyan többi anyag figyelembevétele, amelyek az épület elemét alkotják, teszi lehetővé annak a kérdésnek a megválaszolását „hogy a 15 cm kőzetgyapot jól, vagy rosszul szigetel-e”. Ezért a tetőteret szigetelve nem csak a lambda együttható értékét, hanem azt is figyelembe kell venni, hogy milyen vastag anyagot használunk, továbbá azt is, hogy milyen plusz tulajdonságokkal rendelkezik az általunk kiválasztott szigetelőanyag.

HŐSZIGETELÉS SZARUFÁK KÖZÖTTI ÉS ALATT

Magyarországon a szarufák közötti hőszigetelés, ezen belül a két átszellőztetett légréteges magastető a legelterjedtebb szerkezet tetőtér beépítés esetén. Hátránya azonban, hogy a szarufa magassága behatárolja a hőszigetelés vastagságát: ha a szarufa 20 cm magas, a hőszigetelés csak 15 cm vastag lehet (az átszellőztetett légtér legalább 5 cm vastag legyen). Ha a hőszigetelés külső felületét nem borítja kasírozás, akkor az átszellőztetett légtérrel érintkezik, és így hővezetési tényezőjét korrekciós tényezővel kell módosítani a hőtechnikai számítások folyamán. A legalább 10°-os hajlásszögű tetők két átszellőztetett réteges fedélszékének (átszellőztetett réteg a tetőfólia felett és alatt is) kialakításakor nem kell figyelembe venni a tetőfólia páradiffúziós ellenállását. Egyre gyakrabban alkalmazott megoldás Magyarországon, hogy a szaruzaton belül kiegészítő hőszigetelést építenek a belső burkolatot tartó vázelemek közé.

HŐSZIGETELÉS A SZARUFÁK FELETT

A kialakítás lényege, hogy a szaruzat tetejére egy terhelhető aljzatot helyeznek, amely egyben a tető- tér belső felületét is képezi a szarufák között. Erre kerül a belső légzáró/páratechnikai réteg (méretezés szerint), majd rá a tartóváz. E tartóváz közé kell elhelyezni az AIRROCK ND hőszigetelést. A hőszigetelésnek két rétegben fektetettnek kell lennie, mivel ellenkező esetben a tartóváz hőhidat képez. A szarufák, mint hőhidak nem rontják a tető hőszigetelő képességét, mivel azok a szigetelés alatt találhatók. A hőszigetelés beépítéséhez kevesebb szabásra van szükség, mint a szarufák között, ami különösen a bonyolult, sok kötőgerendát, fogópárt tartalmazó fedélszék esetében nem elhanyagolandó szempont. A szarufáknál nagyobb vastagságú hőszigetelés nem vesz el a belső térből, és a teljes fedélszék megmutatható belülről. A szarufák közötti és alatti hőszigeteléssel szemben a szarufák feletti hőszigetelést csak képzett szakemberek, megfelelő védőfelszereléssel végezhetik. A tetősíkkal párhuzamos erők felvételére kétféle megoldás alkalmazható: a támszelemenes és a pótszaruzatos-támdeszkás ereszkialakítás. Héjazattartó gerendarács elhagyása esetén a hőszigetelésnek lépésállónak kell lennie, mivel a héjalás, a hó és a szél terhei, a beépítés során a kivitelezők súlya rajta keresztül adódik át a szaruzatra. Ilyenkor a HARDRODK MAX lépésálló kétrétegű (inhomogén) hőszigetelő-anyagot javasolt alkalmazni.

Szarufák feletti szigeteléshez javasolt ROCKWOOOL termékek:

AIRROCK ND

HARDROCK MAX

NEM HASZNÁLATOS TETŐTÉR SZIGETELÉSE - SZÜKSÉGES PÁRAZÁRÓ FÓLIA FEKTETÉSE A BETONFÖDÉMRE A KŐZETGYAPOT FELHELYEZÉSE ELŐTT?

A lakás minden helyisége feletti tömör födémeken, illetve a vízpára <16 hPa nyomásérték esetében nem kell használni semmiféle párazáró fóliát, mivel a pára a szellőzőrendszeren keresztül eltávozik, és a min 3,5 cm betonrétegű födém megfelelő páraszigetelést biztosít a konyha, fürdőszoba és WC felett, ahol a vízpára valódi nyomása 13-16 hPa értékű.

PADLÁSFÖDÉM SZIGETELÉSE NEM HASZNÁLATOS TETŐTÉRREL RENDELKEZŐ EGYSZINTES HÁZBAN

Ilyen esetben kétrétegű hőszigetelést kell alkalmazni, javasolt hőszigetelő termékek: MULTIROCK vagy AIRROCK LD kőzetgyapot lemezek. A ROCKWOOL ajánlása szerint a szigetelés teljes vastagságának min. 35 cm vastagságúnak kell lennie.

Javasolt ROCKWOOL termékek:

MULTIROCK
AIRROCK LD

GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK - Lapostető / Ipari csarnok

LEJTÉSKÉPZÉS KIALAKÍTÁSA LAPOSTETŐKÖN

A lapostetők lejtésképzésének kialakítására szolgál ROCKFALL lejtésképző rendszer. A vonalra (egyirányú) és kétirányú lejtés, pontralejtés kialakítására szolgálnak a különböző dőlésszögű tetőkön. A lejtésképző rendszer alkalmazásával válik lehetővé a lapostetőre hulló csapadék (főként esővíz) ereszcsatornák illetve lefolyók irányába történő terelése és elvezetése

A ROCKFALL rendszer elemei a vonalralejtő elemek 2%, 2,5% és 3% lejtéshez (1000 mm-en), ellenlejtő elemek (500 és 1000 mm-en), valamint a pontralejtő elemek.

Lapostetők lejtésképzéséhez javasolt ROCKWOOL termék:

 

Kapcsolódó prospektusunk: ROCKFALL

Kapcsolódó videónk: https://youtu.be/HJLg4UctKWU

SZIGETELŐANYAGOK GYORS ÉS EGYSZERŰ MOZGATÁSA A LAPOSTETŐKÖN

A szigetelőlemezek mozgatása, szállítása a kivitelezés helyszínén, az ipari csarnokok lapostetős felületein jelentősen leegyszerűsíthető az ún. „Lift & Roller” eszköz alkalmazásával. A „Lift & Roller” szállítóeszköz a ROCKWOOL Hungary Kft-től bérelhető. Ismerje meg a „Lift & Roller”-t, nézze meg rövid bemutató videónkat!

Kapcsolódó videó: https://youtu.be/pJ_mad2VoyI

IPARI CSARNOKOK FALKAZETTÁS HOMLOKZATAINAK SZIGETELÉSE

Az ipari csarnokok fali acélkazettáinakk szigetelésére STEELROCK kőzetgyapot lemezek használata javasolt (STEELROCK 035 PLUS, ill. STEELROCK 040 PLUS).

Tekintse meg videónkat!

Kapcsolódó videó: https://youtu.be/xgJuABOoR14

GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK - Homlokzat és válaszfal

Milyen vastag szigetelést használjunk?

Homlokzatok szigetelési vastagságának kiválasztása az egyik olyan tényező, amely befolyásolja az épület energetikai paramétereit, besorolását. Ezért a ROCKWOOL előírásainak megfelelően a hagyományosan falazott falszerkezetek esetében az optimális szigetelés vastagsága 15-20 cm.

A homlokzati hőszigeteléshez javasolt termékek:

Vakolható homlokzati hőszigeteléshez (vakolható homlokzati hőszigetelő rendszerekhez):

FRONTROCK MAX E

FRONTROCK

Homlokzati hőszigetelő rendszer kialakítása: https://youtu.be/2dkt4RDbIcM

Milyen vakolatot használjunk a kőzetgyapottal szigetelt homlokzatra?

Kőzetgyapot lemezek felhasználásával végzett homlokzatok hőszigetelését úgy újépítésű, mind felújított házaknál egyaránt, a hőszigetelő-rendszer engedélyekben foglaltak alapján kell elvégezni, nem pedig véletlenszerű anyagválasztással. A kőzetgyapot termékeknél szilikát vakolatok és szilikon színező anyagok, valamint ásványi vakolatok széleskörű színválasztékának alkalmazását javasolja.

A homlokzati hőszigeteléshez javasolt termékek:

Vakolható homlokzati hőszigeteléshez (vakolható homlokzati hőszigetelő rendszerekhez):

FRONTROCK MAX E
FRONTROCK

Homlokzati hőszigetelő rendszer kialakítása: https://youtu.be/2dkt4RDbIcM

Mit javasol a ROCKWOOL a homlokzatok vakolható hőszigeteléséhez?

A ROCKWOOL terméke, a FROCNTROCK MAX E homlokzati kőzetgyapot szigetelőlemez inhomogén, azaz két eltérő sűrűségű rétegből áll. A felső, kb. 20 mm vastag réteg tömörebb, ami különösen magas pontszerű terhelhetőséget biztosít (Fp > 250N!), azaz a homlokzatot ellenállóbbá teszi a külső mechanikai hatásokkal szemben. Az alsó, vastagabb réteg elég rugalmas ahhoz, hogy alkalmazkodjon az esetleges felületi egyenlőtlenségekhez. A két réteg együttesen pedig 10%-kal jobb hőszigetelő képességgel bír (λD = 0,036), mint a ROCKWOOL korábbi, homogén homlokzati terméke.

Milyen típusú homlokzatokhoz lehet rögzíteni a kőzetgyapotot?

ROCKWOOL cég termékei különböző alkalmazásokban használhatóak. A kőzetgyapotot rögzíteni lehet üreges kerámia blokkokból, szilikát falazóblokkokból, üreges betonblokkokból, bálákból épült házakhoz, valamint a vázas rendszerű házakhoz. Régi, felújítandó és új építésű épületekhez is egyaránt alkalmas.

Hogyan hangszigeteljük a válaszfalakat társasházakban, panellakásokban?

A házban lévő válaszfalak hangszigetelését könnyűszerkezetből készítjük acél tartóvázzal gipszkarton borítással, amit kitöltünk min 5 cm vastagságú AIRROCK LD, AIRROCK ND vagy AIRROCK HD kőzetgyapottal. A fémprofilokat a padlóhoz és plafonhoz rögzítjük hanglágy alátétek, például filc, vagy hab alátéteket használva. A gipszkarton lemezeket szintén hangcsillapítók segítségével erősítjük a vázhoz. A kőzetgyapot lemezeket a függőleges profilok közé helyezzük, melyek rögzítő elemek segítségével lettek a falhoz erősítve, egymástól 60 cm távolságokban.

A válaszfalak kialakításához javasolt termékek:

AIRROCK LD, AIRROCK ND, AIRROCK HD

Mikor lehet elkerülni a kezdőprofil felszerelését a falak kőzetgyapottal történő szigetelésekor?

A fém kezdőprofilok kijelölik azt a szintet, amelyiktől el kell kezdeni a homlokzatok hőszigetelését. Lezárást alkotnak a szigetelés egész vastagságában. Védik a szigetelést a szennyeződésektől, a talajról felcsapódó víztől, hóhányástól, stb. A kezdősín vízkorróziós kiképzése lehetővé teszi esőzéskor a falról lefolyó víz elvezetését – ami védi az aljzatot foltok keletkezésétől. El lehet ezt kerülni akkor, amikor a fal és a lábazat hőszigetelése ugyanolyan vastagságú és nincs lábazati szintugrás.

Hogyan rögzítsük a kőzetgyapotot a falhoz, akkor, ha az később klinkertéglával lesz felfalazva?

Háromrétegű falra a kőzetgyapot szerelését szárazon végezzük, habarcs használata nélkül, csupán homlokzati horgonyokat használva. A kőzetgyapotot benyomó hengerrel nyomjuk oda, amely fel van szerelve horgany drótra rögzített csepegtetővel, amely összekapcsolja a homlokzatot a szerkezettel.

Hogyan szigeteljük belülről a tégla, vagy kő építésű épületek falait?

A falak szigetelése belülről nem tökéletes megoldás és amennyiben az lehetséges, ezt kerülni kell. Azonban, főleg a műemlék jellegű épületekben, nem ritkán ez az egyetlen lehetőség a falak szigeteltségének javítására. Belülről végezve a szigetelést hatékony párazáró szigetelést kell használnunk a kőzetgyapot belső oldala felől, (gipszkarton borítás alatt), hogy elkerüljük a párakicsapódást a fal belső hideg felületén. Ezen kívül a helység megfelelő szellőzését is biztosítani kell, mivel belülről szigetelve meggátoljuk a pára áramlását a falakon keresztül.

GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK - Padlók/Födémek

Úsztatott padló szigetelése nedves esztrich alkalmazása esetén

A padló hőszigetelése az épület energetikai hatékonyságának egyik eleme. Ezért a ROOCKWOOL ajánlásainak megfelelően a hagyományos padlórendszereknél az optimális szigetelőanyag vastagság 15cm. Gyenge beton alapon szétterítjük az építkezési fóliát, amelyre lerakjuk a kőzetgyapot szigetelést STEPROCK HD lemezek felhasználásával. Kőzetgyapot lemezeket egymáshoz viszonyított elcsúsztatással kell lerakni, a szélek eltolásával a szomszéd lemezekhez képest, ügyelve arra, hogy szorosan egymáshoz legyenek tolva. A kőzetgyapot felületére leterítjük a polietilén fóliát, kihajtva annak széleit a falakra és összeragasztva az átfedéseket, illetve elkészítjük a minimum 6cm aljzatbetont, vagy cementesztrichet. Magas talajvíz esetén, mindig a hőszigetelés előtt kell elkészíteni a vízszigetelést.

 

A padlószigeteléshez javasolt termékek:

 

STEPROCK HD

Hogyan hőszigeteljük a padlót – lépésről lépésre

A padló hőszigetelését RST kőzetgyapotos szegélycsík elhelyezésével kezdjük a helyiség falai mentén . Az egyenletes aljzaton elhelyezzük a STEPROCK HD, vagy STEPROCK ND kőzetgyapot lemezeket, úgy hogy azok szélei ne egy pontban találkozzanak. A lemezeket egymáshoz viszonyított elcsúsztatással kell elhelyezni. Kőzetgyapot lemezeket levágjuk késsel a szükséges hosszúságra és szorosan egymáshoz nyomjuk őket, hogy ne keletkezzenek közöttük rések. A beton kiöntése előtt a kőzetgyapot felszínére szétterítjük az építkezési fóliát. A fólia alkalmazása felgyorsítja a beton megkötésének idejét, és kiküszöböli a betonkeverék behatolását az esetleges résekbe. Kiöntjük a betonkeveréket a legtávolabbi helytől elkezdve, fokozatosan hátrálva a tér végéhez. Szétterítve a betonkeveréket, ügyelni kell arra, hogy ne keletkezzenek üregek az aljzatbetonban, tehát a betont megfelelően tömöríteni kell. A betonaljzat általános vastagsága 6 cm, a felesleges betont léc segítségével kell lehúzni– végighúzva azt a korábban beállított megvezetőkön. A következő betonadagokat olyan gyorsan kell elhelyezni, hogy azok egymással egyesüljenek megkötésük előtt.

A padlószigeteléshez javasolt termékek:

STEPROCK HD, STEPROCK HD

Betonaljzaton elhelyezkedő padló hőszigetelése

Padló hőszigetelés rétegei helyes elrendezésének, a ROCKWOOL energiatakarékos ajánlásai szerint, a következőképpen kell kinéznie (a padló alja felől nézve):

1.       termett talaj,
2.       kavicsfeltöltés minimálisan 15 cm vastagságban,
3.       betonaljzat szükség szerint vízszigeteléssel,
4.       hőszigetelés STEPROCK HD lemezekből, minimálisan10cm vastagságban, felváltva egy, vagy két rétegben lerakva,
5.       PE fólia
6.       6 cm vastagságú aljzatbeton.

Fólia használata függ a kiöntendő aljzatbeton állagától és a padló kivitelezésének körülményeitől.

Hogyan készítsük el a betonaljzatot kőzetgyapoton?

A betonaljzatot a STEPROCK ND, vagy STEPROCK HD lemezeken készítjük el. A kőzetgyapot lemezek elhelyezése után le kell azokat takarni PE fóliával, illesztéseiket összeragasztva és felfordítva széleiket a falakra. Emlékezni kell arra, hogy a helyiségek kerületén el kell helyezni RST kőzetgyapot szegélycsíkokat, hogy hatékonyan tompítsuk a hangokat a padló aljzata és a falak között.

További kérdések a padlók és födémek hőszigetelésével kapcsolatban

Becslések szerint, az épületek összes hőveszteségének kb. 10%-a abból adódik, hogy a hő egy része elnyelődik az aljzat irányába. Érdemes figyelni arra, hogy minél több hő maradjon házon belül és azt is használjuk inkább a helyiségek fűtésére.

A talaj az épület alatt, egy hatalmas hőtároló tömeg, amely úgy viselkedik, mint egy nagy „cserépkályha”. Felveszi a hőt a télen fűtött földszinti helyiségből, raktározza azt, és visszaadja nyáron, amikor nincs rá szükségünk.

Padló szigetelésének típusa és vastagsága, illetve a hőszigetelés gondos és alapos elkészítése – ezek a tényezők, amelyek meghatározzák az így keletkezett hőveszteséget. Minél nagyobb a padló hőszigetelésének vastagsága, annál több meleget lehet tartani a házon belül.

A padlószigeteléshez javasolt termékek:

STEPROCK HD, STEPROCK HD