A kőzetgyapot mint a legkomplexebb hőszigetelési megoldás

A szigetelőanyagok palettáján számos termék megtalálható, de talán egyetlen egy sincs, amely ennyire komplex módon tudja kielégíteni a hőszigetelésekkel szemben támasztott elvárásokat.

A mindenki által jól ismert bazaltkő, mely a kőzetgyapot hőszigetelés alapanyaga természetes, nem éghető, nem zsugorodik, nincs hőmozgása, tartós és kiváló mechanikai tulajdonsággal rendelkezik. Ezért is készítették belőle korábban a kockaköves útburkolatokat.

A bazaltkőből készült kőzetgyapot alapú ásványgyapot szigetelés minden kedvező tulajdonságát hordozza az alapanyagnak, kiegészítve a speciális gyártástechnológiának köszönhetően a nyitott rugalmas szálszerkezetből fakadó kiváló páraáteresztő, hőszigetelő és hangszigetelő tulajdonságokkal.

Vannak olcsóbb termékek, vagy olyanok melyeknek jobb a hőszigetelő képeségük, viszont ezek a termékek számos más tulajdonságban lehetnek jóval gyengébbek. Pl. éghetők, vagy zárt szerkezetük miatt akusztikai szempontból felerősíthetik a zajokat (doboz hatás), a zsugorodásra, hőmozgásra hajlamos tulajdonságuk, rugalmatlan szerkezettel párosulva pedig vonalmenti hőveszteségeket okozhatnak, ha nem töltik ki teljesen a szigetelendő területet. Ilyen problémával a kőzetgyapot szigetelés esetében nem kell számolni.

A kőzetgyapot szigetelés előnyei:

Természetes

A bazalt, mint alapanyag a természetben nagy mennyiségben megtalálható, a vulkanikus tevékenységeknek köszönhetően újra termelődő alapanyag. A gyártástechnológia során nem készítünk belőle más anyagot csak megolvasztjuk és szálasítjuk.

A visszahült bazaltszálak képezik a szigetelés kb. 99 %.-t, a fennmaradó 1 % pedig 2 adalékanyag, melyet a gyártástechnológia során használunk, egyik egy hőre keményedő műgyanta, mely a szálak egymáshoz kapcsolódását biztosítja, ezzel a kikeményedett műgyantával már sokan találkoztak, közönséges nevén bakelit, régen még a telefonkagylók anyaga is ebből készült, mivel az egészségre teljesen ártalmatlan. A másik pedig elenyésző mennyiségben egy impregnáló olaj, mely vízlepergető (hidrofób) tulajdonsággal ruházza fel a terméket.

Fentieken kívül a ROCKWOOL kőzetgyapot termékek nem tartalmaznak azbesztet, szilikogén, gombaölő, tartósító, égés késleltető, égésgátló anyagokat, hőszigetelő gázokat. A kőzetgyapot nem tartalmaz kristályos, csak amorf szilíciumot, így szilikózist sem okoz. A legalacsonyabb radon-emissziójú építőanyagok közé tartozik. 

Újrahasznosítható, nem képez veszélyes hulladékot, ez az építtetők, kivitelezők számára azért is fontos, mert normál lerakóban elhelyezhetik az építési hulladékot, nem kell veszélyes hulladékként kezelni.

A szálasított kőzetgyapot termékek annyira természetesek, környezetbarátak és jó a biológiai oldóképességük is, hogy kiválóak növényházakban ültetőközegnek is. A ROCKWOOL egyik üzletága csak ezekkel a termékekkel foglalkozik. Talán nincs is szigorúbban vizsgált terület, mint az élelmiszerbiztonság! 

Tartós szigetelés

Tartósságát alapvetően az alapanyagnak (bazaltkőnek) köszönheti a termék. A bazaltkő olvadékából - a legjobban szemléltető módot talán úgy lehetne leírni, hogy a vulkanikus tevékenységet ötvözve a vattacukor készítéssel – gyártott termék, külön adalékok nélkül, a kivitelezési előírások betartása mellett, tartósan képes, az épület élettartamával megegyező ideig – több mint 50 évig - biztosítani az elvárt szigetelő képességet.  

  • Mivel akárcsak a bazaltkő nem zsugorodik az élettartama során, nem esik össze, nincs hőmozgása, nem keletkeznek az illesztések mentén vonalmenti hőhidak, ahol a szigetelés hatékonyságát rontó módon „áthúzhat” a hideg vagy kiszökhet a meleg. 
  • A hőmozgásra (tágulásra, zsugorodásra) érzékeny pl. vakolt felületek alatt sem fognak kirajzolódni a táblák szélei, mivel nincs hőmozgása sötét színű, nyáron akár 70-80 fokra felmelegedő felületek alatt is kiválóan alkalmazható, nem kell számolni a vakolt felület idő előtti tönkremenetelével. 
  • A tartósság a rugalmas szálszerkezet kötéseire is vonatkozik, mely a szerkezetekbe történő befeszülését biztosítja a termékeknek. Ez különösen ott fontos, pl. szarufák között, ahol a termékkel szemben elvárás, hogy évtizedekig a helyén maradjon, lecsúszásból, zsugorodásból, hőmozgásból fakadóan ne alakuljanak ki hőveszteségek, hőhidak a szerkezetben!

Mivel a termékből élettartamuk alatt kidiffundáló, kiszökő hőszigetelő gázokat sem tartalmaz a szálak között nyugalomban lévő levegő által biztosított hőszigetelő képességét élettartamán keresztül megőrzi.

Jó hőszigetelő

A kőzetgyapot hőszigetelő képességét a kőzetszálak között található legtermészetesebb szigetelőanyag, a levegő biztosítja A ROCKWOOL kőzetgyapot finom szálszerkezetének és viszonylag magas testsűrűségének köszönhetően a szálak közötti levegő megközelítőleg nyugalomban van.

A kőzetgyapot hőszigetelő képességét befolyásolhatja, hogy vízszintes vagy függőleges felületet hőszigetelnek vele, hogy a felülete áramló vagy nyugalomban lévő, nedves vagy száraz levegővel érintkezik.

Fontos, hogy mindig a megfelelő szigetelést válasszuk a szerkezeti igényekhez igazodva. A termékek testsűrűsége, mechanikai, akusztikai tulajdonságai lényegesen eltérők lehetnek.

Víztaszító / Hidrofób

A fejlesztések eredményeképpen a ROCWOOL cég olyan kőzetgyapot hőszigetelő anyagokat gyárt, melyek teljes keresztmetszetükben víztaszítóak. Bár az ásványgyapot szigetelőanyagok víztaszítása igen fontos és lényeges tulajdonság, ehhez kapcsolódó műszaki követelmény nálunk nem létezik.

A víztaszító tulajdonságokkal nem rendelkező kőzetgyapot – akár a gyapjú – igen nagy mennyiségű nedvességet képes rövid idő alatt felvenni, viszont a felvett nedvességet csak lassan és nehezen adja le.

A beépítés előtti tárolás és a beépítés folyamán előfordul, hogy a kőzetgyapotot pl. csapadék éri. A víztaszító ROCKWOOL kőzetgyapot termék felületéről a vízcseppek – a vágott felületekről is – leperegnek. A víztaszító tulajdonság másik előnye, hogy a huzamosan erős csapadékhatásnak kitett kőzetgyapotnak is csak a felülete nedvesedik, vízfelvétele továbbra is csekély marad.

A hőszigetelő anyagok szigetelő képessége nedves állapotban lényegesen rosszabb, mint szárazon, ezért igen fontos, hogy ne nedvesedjenek át. A hidrofobizálás a kőzetgyapot páraáteresztő tulajdonságát nem befolyásolja.

A kőzetgyapot víztaszító képessége úgy jön létre, hogy a szálképzést követően az ún. ülepítő kamrába kerülő kőzetgyapot szálakra impregnáló anyagot fecskendeznek, ami az elemi szálak felületén filmréteget képez. Ez okozza azt, hogy a kőzetgyapot felületére kerülő víz csepp- vagy golyóalakot vesz fel, és a felületről legördül. 

Kiváló páraáteresztő

A kőzetgyapot nyílt pórusú szerkezete miatt alacsony páradiffúziós ellenállású. Ez a tulajdonsága különösen alkalmassá teszi a külső térelhatároló szerkezetek külső oldali hőszigetelésére, mivel a szerkezet teljes páradiffúziós ellenállását gyakorlatilag nem növeli.

A µ páradiffúziós ellenállási tényező megmutatja, hogy 1 m vastag anyag páradiffúziós ellenállása hogyan arányul 1 m vastag levegőéhez. A kőzetgyapoté 1,1-1,5, vagyis páradiffúziós ellenállása a levegőével majdnem megegyező. A vízpára tehát gyakorlatilag akadálytalanul vándorolhat a kőzetgyapotban.

Jó hangelnyelő

A kőzetgyapot, nyitott szálszerkezete révén, a beeső hanghullámokat nagymértékben elnyeli. A hang, mint a levegő mechanikai rezgésének energiája a kőzetgyapot szálak közé érve az azokon fellépő súrlódás következtében hővé alakul. A kőzetgyapot általában a 100 Hz feletti frekvenciájú hangokat nyeli el különösen jól.

Nem éghető

A kőzetgyapot nem éghető építőanyag, ezért igen erős hőterhelésnek is kitehető. Tűzvédelmi osztálya A1. Bár a kőzetgyapot termékek kötőanyaga kb. 250 °C hőmérsékleten, gyakorlatilag füstmentesen eltávozik (ilyen hőmérséklet csak épülettűz esetén éri a szigetelést), a kőzetgyapot olvadáspontja magasan 1000 °C felett van (A kőzetgyapotot 1400 °C-os olvadékból gyártják).

Mivel gyakorlatilag soha, egyetlen épülettűz során sem keletkezik ilyen magas hőmérséklet, ezért a kőzetgyapot megvédi az épületszerkezeteket, meggátolja a tűzterjedést (A szintén szálas szigetelőanyag üveggyapot már 600-650 °C-on megolvad). 

Az olajiparban például egyes esetekben 240 perces tűzállóságot várnak el a tűzvédelmi szigeteléstől. A ROCKWOOL által gyártott Conlit kőzetgyapot termékek még ezt a rendkívül extrém tűzterhelést is kibírják.

A csupasz ROCKWOOL kőzetgyapot termékek tűzvédelmi szempontból a legkedvezőbb, A1 neméghetőségi besorolást kapták, tűzvédelmi szempontból a beépíthetőségüket nem korlátozzák.

Alak- és mérettartó

A kőzetgyapot termékek igen nagy hőmérsékleti szélsőségeknek vannak kitéve, mivel külső felületük nyáron a magastetőkön akár 60-70 fokra felmelegedhet, télen –20 fokra is lehűlhet. A kőzetgyapot ezt a meglehetősen nagy hőmérsékletkülönbséget alakváltozás és feszültség nélkül el tudja viselni, mivel nincsen értelmezhető hőtágulása, mert az az anyagon belül a szálak egymás közötti mozgásában valósul meg.

A ROCKWOOL kőzetgyapot nem zsugorodik, nem roskad, nem boltozódik fel. Mivel a ROCKWOOL kőzetgyapot alak- és mérettartó, ezért szükségtelen a termékek lépcsős szélkialakítással történő illesztése, ami költségmegtakarítást, illetve olcsóbb, gyorsabb kivitelezést eredményez. Egy rétegben is fektethető.

Öregedésálló

Egyes zárt cellás műanyaghabok töltőgáza az évtizedek folyamán lassan eltávozik a szigetelőanyagból, és ezért hőszigetelő képességük időben nem állandó. Mivel a kőzetgyapotban a levegő szigetel, ezért hőszigetelő képessége az idő múlásával nem romlik. A kivitelezési előírások betartásával elhelyezett kőzetgyapot szigetelés ötven év után is megőrzi eredeti mechanikai és hőtechnikai tulajdonságait, így élettartama az épület élettartamával megegyező.

Az épület mely részét szeretné szigetelni?

01

Energiahatékonyság

Az Európában elfogyasztott energia 41%-át az épületek energiaigénye teszi ki.

Az épületek energiaigényének döntő része a (téli) fűtésből és a (nyári) hűtésből adódik, nem pedig az elektromos áram felhasználásából, mint ahogyan azt sokan gondolják.

Bővebben az Energiahatékonyságról

02

Kitűnő hangszigetelés

Nemcsak a fűtött levegő és a tűz az, ami nem juthat át a kőzetgyapoton.

A ROCKWOOL kőzetgyapot termékek az egyik leghatékonyabb hangszigetelő anyagok, amelyeket az épületekben használnak.

Bővebben a kitűnő hangszigetelésről

03

Tűzvédelem

Egyszerűen fogalmazva: A kőzetgyapot nem ég.

A ROCKWOOL termékek neméghetőségükből fakadóan gátolják a tűzterjedést, egy esetleges tűzeset során égve nem csepegnek, és nem fejlesztenek mérgező gázokat sem.

Bővebben a tűzvédelemről

04

Tartós megoldás

Mi lehet tartósabb, mint maga a bazaltkő?

Ez az oka annak, hogy a ROCKWOOL termékek teljes élettartamuk alatt megőrzik kiváló tulajdonságiakat: nem zsugorodnak, alak és mérettartóak. És hogy milyen hosszú az élettartamuk? Megegyezik az épületek élettartamával.

Bővebben a tartósságról

05

Fenntartható megoldás

ROCKWOOL kőzetgyapottal szigetelni maga a fenntarthatóság.

Termékeink nemcsak az épületek energiahatékony, azaz a fenntartható fejlődést segítő működéséhez járulnak hozzá, hanem maguk is fenntarthatóságot jelképező nyersanyagból, fenntartható gyártási módszerekkel készülnek.

Bővebben a fenntarthatóságról

Gyakori kérdések és válaszok