Mi történik egy tűzeset során?

Mi történik egy tűzeset során?

Mi történik egy tűzeset során?

 

Bármilyen tűzhöz három dologra van szükség: egy gyújtóforrásra, éghető anyagokra és oxigénre.

A tűz addig ég aktívan, amíg el nem oltják, illetve amíg el nem fogynak környezetéből az éghető anyagok vagy az oxigén. Amíg ezek nem történnek meg, a tűz terjedni kezd és egy ponton hirtelen és nagyon gyorsan kis, lokalizált tűzből az egész helyiséget betöltő tűzzé válik. Ezt a másodpercek alatt végbemenő folyamatot „flashover”-nek, magyarul teljes lángba borulásnak nevezik.

Hogy egy kis tűz továbbterjed és eljut-e a flashover pontig, az attól függ, hogy a közelében levő anyagok hogyan reagálnak a tűzre. Napjainkban a bútorok és elektronikai eszközök jelentős mennyiségű műanyagot és egyéb szintetikus anyagokat – vagyis nagy mennyiségű éghető anyagot – tartalmaznak, ami azt jelenti, hogy egy modern bútorokkal felszerelt nappaliban a tűz 5-10-szer gyorsabbal fejlődik ki, mint egy olyanban, amelyet az 1950-es évekbeli bútorokkal rendezünk be.[1] Ez a videó azt mutatja be, milyen gyorsan fejlődik ki a tűz egy modern nappaliban egy régi bútorokkal berendezetthez képest.

Miután megtörténik a flashover, a tűz elkezdi felemészteni a helyiségben található összes éghető anyagot és hamarosan oxigénhiányos állapotba kerül. A hőmérséklet magas és még az épületszerkezetben található éghető anyagok is táplálhatják a tüzet. Mint egy fuldokló szörny, a lángok bármilyen nyitott ajtón és/vagy az ablakokon keresztül kitörnek abból a helyiségből, ahol keletkeztek, hogy további oxigénhez és éghető anyagokhoz jussanak az épületen vagy a homlokzaton keresztül. Ha a homlokzat éghető anyagokból készült, ez szinte olaj a tűzre. A tűz csak akkor fog megszűnni, ha eloltják, vagy ha nem talál újabb éghető anyagokat.

Tűz kialakulása

[1] http://newscience.ul.com/wp-content/uploads/2014/04/Analysis_of_Changing_Residential_Fire_Dynamics_and_Its_Implications_on_Firefighter_Operational_Timeframes.pdf