Szerelt homlokzatburkolati rendszer

Irodaházak, színvonalas középületek közkedvelt homlokzatképzési formája a szerelt, hátul szellőztetett légréteges szerkezet. A burkolat anyaga igen széles skálán mozog, a mázas kerámiától a fémlemezig, a műanyag tábláktól a kőlapig. Ezek feladata a külső mechanikai hatások, meteorológiai terhek felvétele (szél, ultraibolya sugárzás, csapóeső stb.).

Ezek mögött egy alul-felül nyitott légréteg található, amelyben a levegő a kürtőhatás következtében általában felfelé áramlik. E mögött van a teherhordó szerkezetre szerelt hőszigetelés. Mivel az ásványgyapot (kőzet- vagy üveggyapot) nyílt szálszerkezetű és ebben a szerkezetben áramló levegővel találkozik, nem célszerű kis testsűrűségű terméket választani, hanem csak olyat, amit a gyártók maguk is szellőztetett homlokzat szigeteléséhez ajánlanak.

Az ásványgyapotok ugyanis csak akkor tudnak jól hőszigetelni, ha a bennük található levegő nyugalomban van, nem áramlik. Ha a hőszigetelés külső felülete áramló levegővel érintkezik, az a hőszigetelő hatást komolyan megzavarhatja („laza kötésű pulóver”-effektus), mivel az áramló levegő behatolhat a szálak közé. A kőzetgyapot homlokzatszigetelő lemezek rögzítése ritkábban ragasztással, általában dübelezéssel történik.

A ROCKWOOL Fixrock márkanevű homlokzatszigetelő lemezét úgy fejlesztettük ki, hogy a rögzítéséhez lemezenként 2 dübel is elégséges. A legigényesebb megoldás a külső oldalukon kasírozott ásványgyapot lemezek alkalmazása.

Legcélszerűbb az üvegfátyol kasírozás, mivel a párát átereszti, viszont a hőszigetelés nem érintkezik közvetlenül az áramló levegővel. Különösen alkalmas a fekete üvegfátyol, mivel így az ásványgyapot lemez még a burkoló elemek nyitott hézagos rögzítése esetén is láthatatlan marad.

Valamennyi nedvesség az átszellőztetett légréteg segítségével vízpermet formájában mindenképpen jut a burkolat mögé, így különösen fontos, hogy az ásványgyapot lemez teljes keresztmetszetében hidrofób, azaz víztaszító legyen. 

A hátul szellőztetett légréteges homlokzatok kialakításánál figyelembe kell venni, hogy a kürtőhatás következtében az átszellőztetett légrésben felfelé áramló levegő egy esetleges épülettűz esetén igen komoly szerepet játszhat, ezért a kialakításnál a rendszerengedélyekben foglaltak betartása kiemelten fontos. 

Javasolt termékek

  • ROCKWOOL Airrock ND és Fixrock vagy
  • Fixrock FB1

Ajánlott hőszigetelőanyag vastagság: 15–20 cm

Termékek

szerelt, átszellőztetett homlokzati hőszigeteléshez

R m2 K/W

Vastagság (mm)

We can't find any results that match your search

Fixrock
Átszellőztetett homlokzat, Homlokzatok
Termék megtekintése
Összehasonlít
Fixrock FB1
Átszellőztetett homlokzat, Homlokzatok
Termék megtekintése
Összehasonlít