Padlók és födémek szigetelése

A lépészaj szigetelés megfelelően kialakított szerkezete megakadályozza a zajok átterjedését a szomszédos helyiségekbe. A fűtés nélküli helyiségek feletti padló megköveteli a minőségi hőszigetelést. A padlófelületek elhelyezkedése szerint két típust különböztetünk meg. Ez a két típus a fűtött terek közötti padló, illetve a fűtetlen és fűtött helyiségek közötti padló, melyeknél a hőszigetelési elvárások eltérőek. Így készíthetünk otthoni padlószigetelést.

A „belső” szintközi födémeknél, melyek fűtött tereket választanak

el, a hangszigetelés, kiemelten a lépészaj szigetelés a fő feladat. Erre a célra a Steprock szigetelőlapokból és az RST szegélylapokból kiváló megoldást készíthetünk. Ezen belül meg kell, hogy különböztessük a nedves (betonesztrich) technológiával készített padlót, illetve a száraz (OSB, gipszrost laptechnológiájú padlót. A nedves technológiához a Steprock ND szigetelőlemezt, a száraz padlóhoz a Steprock HD szigetelőlapot javasoljuk.

A fűtetlen és fűtött terek közötti padlóknál, födémeknél nem a  hangszigetelés az elsődleges feladat, hanem a hideg oldal felől elhelyezett megfelelő vastagságú hőszigetelés. Erre a feladatra a fűtetlen helyiség funkciója szerint több megoldást is tudunk kínálni. Megoldást nyújt a garázsfödémek esetén szép, egységes fehér felületet biztosító Ceilingrock szigetelő lap.

Többféle megoldás létezik az alulról hűlő födémek szigetelésére: ismerje meg a ROCKWOOL garázs szigetelési megoldását!

Gyakran tervez, dolgozik a termékeinkkel?

Ne maradjon le híreinkről és tervezést, kivitelezést segítő anyagainkról, iratkozzon fel szakmai értesítőnkre!

Feliratkozás
padloszigeteles, video thumbnail

Steprock lemezek fektetése

Videónkban lépésről lépésre bemutatjuk a Steprock lépéshangszigetelő kőzetgyapot lemez alkalmazását

Termékek

Padlók és födémek szigeteléséhez

Vastagság (mm)

R m2 K/W

Gyakori kérdések és válaszok

Gyakran ismételt kérdések ROCKWOOL szigetelőanyagokkal kapcsolatban

Mi a különbség a kőzetgyapot és más szigetelőanyag fajták között?

A ROCKWOOL kőzetgyapot elsődleges alapanyaga a vulkáni aktivitás eredményeképpen keletkező bazaltkő. A ROCKWOOL kőzetgyapot termékek megfelelnek az A1-es neméghetőségi osztályba tartoznak. A kőzetgyapot szigetelés tartós választás: alak és mérettartó, élettartama pedig megegyezik az épületek élettartamával. A kőzetgyapot szigetelőanyagok a fenntartható  fejlődést szolgálják, hiszen egyrészt természetes alapanyagokból készülnek, másrészt élettartamuk alatt a gyártásukhoz felhasznált energia több százszorosát takarítják meg.

Ha a ROCKWOOL szigetelőanyagok bazaltkőből készülnek, akkor nehezebbek, mint a többi szigetelőanyag?

Bár a ROCKWOOL alapvetően bazaltkőből készül, a természetes alapanyag a gyártás folyamán szálas anyaggá válik, ami aztán egyszerűen kezelhető. A ROCKWOOL csomagok mozgatása nem igényel különösebb erőkifejtést.

A ROCKWOOL termékek hangszigetelnek is egyben?

A ROCKWOOL szigetelőanyagokat számos olyan területen alkalmazzák, ahol kifejezetten a hangszigetelés az igény. A hangszigetelés terén is két esetről beszélhetünk: hangátvitel csillapítása egy épületszerkezet esetében, illetve hangelnyelés valamely felületen.

Mit tegyek, ha a kőzetgyapot lemez nem fér el a szigetelendő felületen? El lehet vágni valamivel?

A kőzetgyapotot erre a célra kialakított ún. kőzetgyapot vágó késsel, vagy fűrésszel lehet elvágni.

A ROCKWOOL termékek csomagoló fóliájának is van lejárati ideje? Honnan lehet megtudni?

A ROCKWOOL termékek csomagoló fóliáján a képen található jel mutatja a fólia lejárati idejét.

A jel magyarázata a következő:

A kör belsejében a fólia gyártási éve, a fóliagyártó cég nevének rövidítése – jelen esetben az „UN” - és a gyártó műszak betűkódja van. A külső piros kör alakú peremen lévő számok az adott év heteinek sorszámai, mindig 10 hét van feltüntetve. A fólia legyártásakor minden egyes szám felett van egy piros háromszög, ami az idő előrehaladtával sorban eltűnik. A legnagyobb szám, ami fölött nincs már piros háromszög, fogja jelenteni, hogy az adott év hányadik hetében gyártották a fóliát.

A képen látható példán:

2016 van a kör belsejében, vagyis a csomagoló fóliát 2016-ban gyártották

Már csak a 20-as szám felett van piros háromszög, vagyis a legnagyobb szám, ami fölött nincs háromszög az a 19, vagyis 2016-os év 19. hetében gyártották a fóliát.

Milyen lambdaértékű hőszigetelő-anyagot használjunk a tetőtereknél?

A megrendelők általános termékválasztási szempontja pl. a tetőtér szigetelésekhez, a szigetelőanyagok lambda (=hőszigetelési tényező) paraméterének figyelembevétele.

Érdemes azonban tudni, hogy a lambda együttható 0,001 mértékű különbsége, a szigetelőanyag vastagságában 3-4 milliméter különbséget jelent.

Csak a lambda együttható átszámítása, az anyag vastagságára, illetve az olyan többi anyag figyelembevétele, amelyek az épület elemét alkotják, teszi lehetővé annak a kérdésnek a megválaszolását „hogy a 15 cm kőzetgyapot jól, vagy rosszul szigetel-e”.

Ezért a tetőteret szigetelve nem csak a lambda együttható értékét, hanem azt is figyelembe kell venni, hogy milyen vastag anyagot használunk, továbbá azt is, hogy milyen plusz tulajdonságokkal rendelkezik az általunk kiválasztott szigetelőanyag.

Padlók/Födémek

Úsztatott padló szigetelése nedves esztrich alkalmazása esetén

A padló hőszigetelése az épület energetikai hatékonyságának egyik eleme. Ezért a ROCKWOOL ajánlásainak megfelelően a hagyományos padlórendszereknél az optimális szigetelőanyag vastagság 15cm.

  1. Gyenge beton alapon szétterítjük az építkezési fóliát, amelyre lerakjuk a kőzetgyapot szigetelést Steprock HD lemezek felhasználásával.
  2. A kőzetgyapot lemezeket egymáshoz viszonyított elcsúsztatással kell lerakni, a szélek eltolásával a szomszéd lemezekhez képest, ügyelve arra, hogy szorosan egymáshoz legyenek tolva.
  3. A kőzetgyapot felületére leterítjük a polietilén fóliát, kihajtva annak széleit a falakra és összeragasztva az átfedéseket, illetve elkészítjük a minimum 6cm aljzatbetont, vagy cementesztrichet.

Magas talajvíz esetén, mindig a hőszigetelés előtt kell elkészíteni a vízszigetelést.

A padlószigeteléshez javasolt termékek:

STEPROCK HD

Hogyan hőszigeteljük a padlót – lépésről lépésre
  1. A padló hőszigetelését RST kőzetgyapotos szegélycsík elhelyezésével kezdjük a helyiség falai mentén.
  2. Az egyenletes aljzaton elhelyezzük a Steprock HD, vagy Steprock ND kőzetgyapot lemezeket, úgy hogy azok szélei ne egy pontban találkozzanak.
  3. A lemezeket egymáshoz viszonyított elcsúsztatással kell elhelyezni.
  4. Kőzetgyapot lemezeket levágjuk késsel a szükséges hosszúságra és szorosan egymáshoz nyomjuk őket, hogy ne keletkezzenek közöttük rések.
  5. A beton kiöntése előtt a kőzetgyapot felszínére szétterítjük az építkezési fóliát. A fólia alkalmazása felgyorsítja a beton megkötésének idejét, és kiküszöböli a betonkeverék behatolását az esetleges résekbe.
  6. Kiöntjük a betonkeveréket a legtávolabbi helytől elkezdve, fokozatosan hátrálva a tér végéhez. Szétterítve a betonkeveréket, ügyelni kell arra, hogy ne keletkezzenek üregek az aljzatbetonban, tehát a betont megfelelően tömöríteni kell. A betonaljzat általános vastagsága 6 cm, a felesleges betont léc segítségével kell lehúzni– végighúzva azt a korábban beállított megvezetőkön.
  7. A következő betonadagokat olyan gyorsan kell elhelyezni, hogy azok egymással egyesüljenek megkötésük előtt.

A padlószigeteléshez javasolt termékek:

Steprock HD, Steprock HD

Betonaljzaton elhelyezkedő padló hőszigetelése

Padló hőszigetelés rétegei helyes elrendezésének, a ROCKWOOL energiatakarékos ajánlásai szerint, a következőképpen kell kinéznie (a padló alja felől nézve):

1.       termett talaj,
2.       kavicsfeltöltés minimálisan 15 cm vastagságban,
3.       betonaljzat szükség szerint vízszigeteléssel,
4.       hőszigetelés STEPROCK HD lemezekből, minimálisan10cm vastagságban, felváltva egy, vagy két rétegben lerakva,
5.       PE fólia
6.       6 cm vastagságú aljzatbeton.

Fólia használata függ a kiöntendő aljzatbeton állagától és a padló kivitelezésének körülményeitől.

Hogyan készítsük el a betonaljzatot kőzetgyapoton?

A betonaljzatot a STEPROCK ND, vagy STEPROCK HD lemezeken készítjük el. A kőzetgyapot lemezek elhelyezése után le kell azokat takarni PE fóliával, illesztéseiket összeragasztva és felfordítva széleiket a falakra. Emlékezni kell arra, hogy a helyiségek kerületén el kell helyezni RST kőzetgyapot szegélycsíkokat, hogy hatékonyan tompítsuk a hangokat a padló aljzata és a falak között.

További kérdések a padlók és födémek hőszigetelésével kapcsolatban

Becslések szerint, az épületek összes hőveszteségének kb. 10%-a abból adódik, hogy a hő egy része elnyelődik az aljzat irányába. Érdemes figyelni arra, hogy minél több hő maradjon házon belül és azt is használjuk inkább a helyiségek fűtésére.

A talaj az épület alatt, egy hatalmas hőtároló tömeg, amely úgy viselkedik, mint egy nagy „cserépkályha”. Felveszi a hőt a télen fűtött földszinti helyiségből, raktározza azt, és visszaadja nyáron, amikor nincs rá szükségünk.

Padló szigetelésének típusa és vastagsága, illetve a hőszigetelés gondos és alapos elkészítése – ezek a tényezők, amelyek meghatározzák az így keletkezett hőveszteséget. Minél nagyobb a padló hőszigetelésének vastagsága, annál több meleget lehet tartani a házon belül.

A padlószigeteléshez javasolt termékek:

STEPROCK HD, STEPROCK HD