Hőszigetelés a szarufák között és alatt

Egyre gyakrabban alkalmazott megoldás Magyarországon, hogy a szaruzaton belül kiegészítő hőszigetelést építenek a belső burkolatot tartó vázelemek közé.

A megoldás logikája részben az, hogy a szarufák hőszigetelő képessége lényegesen gyengébb a kőzetgyapoténál, és a szarufák „hőhíd” szerepét jelentősen csökkenti a belső hőszigetelés, másrészt a szarufák magassága gyakran nem elégséges ahhoz, hogy csupán a szarufák között megfelelő hatékonyságú hőszigetelést lehessen kialakítani, amely megfelel az energetikai előírásoknak.

Az elrendezés nyilvánvaló hátránya az, hogy a hőszigetelés hatékonysága csak a belső tér csökkenése árán növelhető. A belső oldali szigetelés vastagság megválasztásánál nem csak az energetikai előírásokra kell figyelemmel lenni hanem a tűzvédelmi követelmények kielégítésére is, melyet jellemzően gipszkarton burkolattal szoktak biztosítani. Ezen tűzvédelmi célú burkolatok minősítéseben jellemzően a kiegészítő szigetelés vastagsága min. 10 cm.

Kiegészítő hőszigetelésként kasírozott és csupasz kőzetgyapot lemezt egyaránt alkalmaznak. A kasírozott termék alkalmazása esetén a kasírozás a belső oldalra kerül 

Ha a kiegészítő hőszigetelés csupasz, a párafékező fólia a belső burkolat alá, a hőszigetelés belső oldalára kerülhet, és ebben az esetben elektromos kábelt csak közvetlenül a belső burkolat mögött, a párafékező réteg előtt szabad vezetni, süllyesztett kapcsolók, dugaszoló aljzatok helyett falra szerelt kivitelűeket kell alkalmazni. 

Ha a párafékező réteg a kiegészítő hőszigetelés külső oldalára kerül (pl. azért mert tetőfelújítás történik és a meglévő fóliát nem kívánják elbontani), vagyis a szarufák közötti és a kiegészítő hőszigetelés közé, abban az esetben megszívlelendő a DIN 4108 szabvány úgynevezett 20%-os szabálya, vagyis a teljes hőszigetelés vastagságának legfeljebb 20%-a lehet a párafékező réteg előtt, a belső tér felől. 

Ennek az elrendezésnek nyilvánvaló hátránya tehát, hogy korlátozott a kiegészítő hőszigetelés vastagsága, viszont a belső burkolatba elektromos berendezések süllyeszthetők.

Lakásfelújítás során sokszor kerül előtérbe a tetőtér beépítése.  Tipikus felújítási terület továbbá a fürdőszoba és a konyha is. Vajon mennyibe kerül a felújításuk?

Termékeink

szarufák közötti és alatti hőszigeteléshez

R m2 K/W

Vastagság (mm)

Gyakori kérdések és válaszok

Magastető / Tetőtér

Hőszigetelés szarufák közötti és alatt

Magyarországon a szarufák közötti hőszigetelés, ezen belül a két átszellőztetett légréteges magastető a legelterjedtebb szerkezet tetőtér beépítés esetén.

Hátránya azonban, hogy a szarufa magassága behatárolja a hőszigetelés vastagságát: ha a szarufa 20 cm magas, a hőszigetelés csak 15 cm vastag lehet (az átszellőztetett légtér legalább 5 cm vastag legyen).

Ha a hőszigetelés külső felületét nem borítja kasírozás, akkor az átszellőztetett légtérrel érintkezik, és így hővezetési tényezőjét korrekciós tényezővel kell módosítani a hőtechnikai számítások folyamán.

A legalább 10°-os hajlásszögű tetők két átszellőztetett réteges fedélszékének (átszellőztetett réteg a tetőfólia felett és alatt is) kialakításakor nem kell figyelembe venni a tetőfólia páradiffúziós ellenállását.

Egyre gyakrabban alkalmazott megoldás Magyarországon, hogy a szaruzaton belül kiegészítő hőszigetelést építenek a belső burkolatot tartó vázelemek közé.

Hőszigetelés a szarufák felett

A kialakítás lényege, hogy a szaruzat tetejére egy terhelhető aljzatot helyeznek, amely egyben a tető- tér belső felületét is képezi a szarufák között.

Erre kerül a belső légzáró/páratechnikai réteg (méretezés szerint), majd rá a tartóváz. E tartóváz közé kell elhelyezni az AIRROCK ND hőszigetelést.

A hőszigetelésnek két rétegben fektetettnek kell lennie, mivel ellenkező esetben a tartóváz hőhidat képez. A szarufák, mint hőhidak nem rontják a tető hőszigetelő képességét, mivel azok a szigetelés alatt találhatók.

A hőszigetelés beépítéséhez kevesebb szabásra van szükség, mint a szarufák között, ami különösen a bonyolult, sok kötőgerendát, fogópárt tartalmazó fedélszék esetében nem elhanyagolandó szempont.

A szarufáknál nagyobb vastagságú hőszigetelés nem vesz el a belső térből, és a teljes fedélszék megmutatható belülről. A szarufák közötti és alatti hőszigeteléssel szemben a szarufák feletti hőszigetelést csak képzett szakemberek, megfelelő védőfelszereléssel végezhetik.

A tetősíkkal párhuzamos erők felvételére kétféle megoldás alkalmazható: a támszelemenes és a pótszaruzatos-támdeszkás ereszkialakítás.

Héjazattartó gerendarács elhagyása esetén a hőszigetelésnek lépésállónak kell lennie, mivel a héjalás, a hó és a szél terhei, a beépítés során a kivitelezők súlya rajta keresztül adódik át a szaruzatra.

Ilyenkor a Hardrock MAX lépésálló kétrétegű (inhomogén) hőszigetelő-anyagot javasolt alkalmazni.

Szarufák feletti szigeteléshez javasolt ROCKWOOL termékek:

Airrock ND

Hardrock MAX

Nem használatos tetőtér szigetelése - szükséges párazáró fólia fektetése a betonfödémre a kőzetgyapot felhelyezése előtt?

A lakás minden helyisége feletti tömör födémeken, illetve a vízpára <16 hPa nyomásérték esetében nem kell használni semmiféle párazáró fóliát, mivel a pára a szellőzőrendszeren keresztül eltávozik, és a min 3,5 cm betonrétegű födém megfelelő páraszigetelést biztosít a konyha, fürdőszoba és WC felett, ahol a vízpára valódi nyomása 13-16 hPa értékű.

Padlásfödém szigetelése nem használatos tetőtérrel rendelkező egyszintes házban

Ilyen esetben kétrétegű hőszigetelést kell alkalmazni, javasolt hőszigetelő termékek: Multirockvagy Airrock LD kőzetgyapot lemezek. A ROCKWOOL ajánlása szerint a szigetelés teljes vastagságának min. 35 cm vastagságúnak kell lennie.

Javasolt ROCKWOOL termékek:

Multirock
Airrock LD