Hőszigetelés a szarufák között és alatt

Egyre gyakrabban alkalmazott megoldás Magyarországon, hogy a szaruzaton belül kiegészítő hőszigetelést építenek a belső burkolatot tartó vázelemek közé.

A megoldás logikája részben az, hogy a szarufák hőszigetelő képessége lényegesen gyengébb a kőzetgyapoténál, és a szarufák „hőhíd” szerepét jelentősen csökkenti a belső hőszigetelés, másrészt a szarufák magassága gyakran nem elégséges ahhoz, hogy csupán a szarufák között megfelelő hatékonyságú hőszigetelést lehessen kialakítani, amely megfelel az energetikai előírásoknak.

Az elrendezés nyilvánvaló hátránya az, hogy a hőszigetelés hatékonysága csak a belső tér csökkenése árán növelhető. A belső oldali szigetelés vastagság megválasztásánál nem csak az energetikai előírásokra kell figyelemmel lenni hanem a tűzvédelmi követelmények kielégítésére is, melyet jellemzően gipszkarton burkolattal szoktak biztosítani. Ezen tűzvédelmi célú burkolatok minősítéseben jellemzően a kiegészítő szigetelés vastagsága min. 10 cm.

Kiegészítő hőszigetelésként kasírozott és csupasz kőzetgyapot lemezt egyaránt alkalmaznak. A kasírozott termék alkalmazása esetén a kasírozás a belső oldalra kerül 

Ha a kiegészítő hőszigetelés csupasz, a párafékező fólia a belső burkolat alá, a hőszigetelés belső oldalára kerülhet, és ebben az esetben elektromos kábelt csak közvetlenül a belső burkolat mögött, a párafékező réteg előtt szabad vezetni, süllyesztett kapcsolók, dugaszoló aljzatok helyett falra szerelt kivitelűeket kell alkalmazni. 

Ha a párafékező réteg a kiegészítő hőszigetelés külső oldalára kerül (pl. azért mert tetőfelújítás történik és a meglévő fóliát nem kívánják elbontani), vagyis a szarufák közötti és a kiegészítő hőszigetelés közé, abban az esetben megszívlelendő a DIN 4108 szabvány úgynevezett 20%-os szabálya, vagyis a teljes hőszigetelés vastagságának legfeljebb 20%-a lehet a párafékező réteg előtt, a belső tér felől. 

Ennek az elrendezésnek nyilvánvaló hátránya tehát, hogy korlátozott a kiegészítő hőszigetelés vastagsága, viszont a belső burkolatba elektromos berendezések süllyeszthetők.

Termékeink

szarufák közötti és alatti hőszigeteléshez

R m2 K/W

Vastagság (mm)

Gyakori kérdések és válaszok

Általános kérdések a ROCKWOOL szigetelőanyagokkal kapcsolatban

Mi a különbség a kőzetgyapot és más szigetelőanyag fajták között?

A ROCKWOOL kőzetgyapot elsődleges alapanyaga a vulkáni aktivitás eredményeképpen keletkező bazaltkő. A ROCKWOOL kőzetgyapot termékek megfelelnek az A1-es neméghetőségi osztályba tartoznak. A kőzetgyapot szigetelés tartós választás: alak és mérettartó, élettartama pedig megegyezik az épületek élettartamával. A kőzetgyapot szigetelőanyagok a fenntartható  fejlődést szolgálják, hiszen egyrészt természetes alapanyagokból készülnek, másrészt élettartamuk alatt a gyártásukhoz felhasznált energia több százszorosát takarítják meg.

Ha a ROCKWOOL szigetelőanyagok bazaltkőből készülnek, akkor nehezebbek, mint a többi szigetelőanyag?

Bár a ROCKWOOL alapvetően bazaltkőből készül, a természetes alapanyag a gyártás folyamán szálas anyaggá válik, ami aztán egyszerűen kezelhető. A ROCKWOOL csomagok mozgatása nem igényel különösebb erőkifejtést.

A ROCKWOOL termékek hangszigetelnek is egyben?

A ROCKWOOL szigetelőanyagokat számos olyan területen alkalmazzák, ahol kifejezetten a hangszigetelés az igény. A hangszigetelés terén is két esetről beszélhetünk: hangátvitel csillapítása egy épületszerkezet esetében, illetve hangelnyelés valamely felületen.

Mit tegyek, ha a kőzetgyapot lemez nem fér el a szigetelendő felületen? El lehet vágni valamivel?

A kőzetgyapotot erre a célra kialakított ún. kőzetgyapot vágó késsel, vagy fűrésszel lehet elvágni.

A ROCKWOOL termékek csomagoló fóliájának is van lejárati ideje? Honnan lehet megtudni?

A ROCKWOOL termékek csomagoló fóliáján a képen található jel mutatja a fólia lejárati idejét.

A jel magyarázata a következő:

A kör belsejében a fólia gyártási éve, a fóliagyártó cég nevének rövidítése – jelen esetben az „UN” - és a gyártó műszak betűkódja van. A külső piros kör alakú peremen lévő számok az adott év heteinek sorszámai, mindig 10 hét van feltüntetve. A fólia legyártásakor minden egyes szám felett van egy piros háromszög, ami az idő előrehaladtával sorban eltűnik. A legnagyobb szám, ami fölött nincs már piros háromszög, fogja jelenteni, hogy az adott év hányadik hetében gyártották a fóliát.

A képen látható példán:

2016 van a kör belsejében, vagyis a csomagoló fóliát 2016-ban gyártották

Már csak a 20-as szám felett van piros háromszög, vagyis a legnagyobb szám, ami fölött nincs háromszög az a 19, vagyis 2016-os év 19. hetében gyártották a fóliát.

GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK - Magastető / Tetőtér

MILYEN LAMBDAÉRTÉKŰ HŐSZIGETELŐ-ANYAGOT HASZNÁLJUNK A TETŐTEREKNÉL?

A megrendelők általános termékválasztási szempontja pl. a tetőtér szigetelésekhez, a szigetelőanyagok lambda (=hőszigetelési tényező) paraméterének figyelembevétele. Érdemes azonban tudni, hogy a lambda együttható 0,001 mértékű különbsége, a szigetelőanyag vastagságában 3-4 milliméter különbséget jelent. Csak a lambda együttható átszámítása, az anyag vastagságára, illetve az olyan többi anyag figyelembevétele, amelyek az épület elemét alkotják, teszi lehetővé annak a kérdésnek a megválaszolását „hogy a 15 cm kőzetgyapot jól, vagy rosszul szigetel-e”. Ezért a tetőteret szigetelve nem csak a lambda együttható értékét, hanem azt is figyelembe kell venni, hogy milyen vastag anyagot használunk, továbbá azt is, hogy milyen plusz tulajdonságokkal rendelkezik az általunk kiválasztott szigetelőanyag.

HŐSZIGETELÉS SZARUFÁK KÖZÖTTI ÉS ALATT

Magyarországon a szarufák közötti hőszigetelés, ezen belül a két átszellőztetett légréteges magastető a legelterjedtebb szerkezet tetőtér beépítés esetén. Hátránya azonban, hogy a szarufa magassága behatárolja a hőszigetelés vastagságát: ha a szarufa 20 cm magas, a hőszigetelés csak 15 cm vastag lehet (az átszellőztetett légtér legalább 5 cm vastag legyen). Ha a hőszigetelés külső felületét nem borítja kasírozás, akkor az átszellőztetett légtérrel érintkezik, és így hővezetési tényezőjét korrekciós tényezővel kell módosítani a hőtechnikai számítások folyamán. A legalább 10°-os hajlásszögű tetők két átszellőztetett réteges fedélszékének (átszellőztetett réteg a tetőfólia felett és alatt is) kialakításakor nem kell figyelembe venni a tetőfólia páradiffúziós ellenállását. Egyre gyakrabban alkalmazott megoldás Magyarországon, hogy a szaruzaton belül kiegészítő hőszigetelést építenek a belső burkolatot tartó vázelemek közé.

HŐSZIGETELÉS A SZARUFÁK FELETT

A kialakítás lényege, hogy a szaruzat tetejére egy terhelhető aljzatot helyeznek, amely egyben a tető- tér belső felületét is képezi a szarufák között. Erre kerül a belső légzáró/páratechnikai réteg (méretezés szerint), majd rá a tartóváz. E tartóváz közé kell elhelyezni az AIRROCK ND hőszigetelést. A hőszigetelésnek két rétegben fektetettnek kell lennie, mivel ellenkező esetben a tartóváz hőhidat képez. A szarufák, mint hőhidak nem rontják a tető hőszigetelő képességét, mivel azok a szigetelés alatt találhatók. A hőszigetelés beépítéséhez kevesebb szabásra van szükség, mint a szarufák között, ami különösen a bonyolult, sok kötőgerendát, fogópárt tartalmazó fedélszék esetében nem elhanyagolandó szempont. A szarufáknál nagyobb vastagságú hőszigetelés nem vesz el a belső térből, és a teljes fedélszék megmutatható belülről. A szarufák közötti és alatti hőszigeteléssel szemben a szarufák feletti hőszigetelést csak képzett szakemberek, megfelelő védőfelszereléssel végezhetik. A tetősíkkal párhuzamos erők felvételére kétféle megoldás alkalmazható: a támszelemenes és a pótszaruzatos-támdeszkás ereszkialakítás. Héjazattartó gerendarács elhagyása esetén a hőszigetelésnek lépésállónak kell lennie, mivel a héjalás, a hó és a szél terhei, a beépítés során a kivitelezők súlya rajta keresztül adódik át a szaruzatra. Ilyenkor a HARDRODK MAX lépésálló kétrétegű (inhomogén) hőszigetelő-anyagot javasolt alkalmazni.

Szarufák feletti szigeteléshez javasolt ROCKWOOOL termékek:

AIRROCK ND

HARDROCK MAX

NEM HASZNÁLATOS TETŐTÉR SZIGETELÉSE - SZÜKSÉGES PÁRAZÁRÓ FÓLIA FEKTETÉSE A BETONFÖDÉMRE A KŐZETGYAPOT FELHELYEZÉSE ELŐTT?

A lakás minden helyisége feletti tömör födémeken, illetve a vízpára <16 hPa nyomásérték esetében nem kell használni semmiféle párazáró fóliát, mivel a pára a szellőzőrendszeren keresztül eltávozik, és a min 3,5 cm betonrétegű födém megfelelő páraszigetelést biztosít a konyha, fürdőszoba és WC felett, ahol a vízpára valódi nyomása 13-16 hPa értékű.

PADLÁSFÖDÉM SZIGETELÉSE NEM HASZNÁLATOS TETŐTÉRREL RENDELKEZŐ EGYSZINTES HÁZBAN

Ilyen esetben kétrétegű hőszigetelést kell alkalmazni, javasolt hőszigetelő termékek: MULTIROCK vagy AIRROCK LD kőzetgyapot lemezek. A ROCKWOOL ajánlása szerint a szigetelés teljes vastagságának min. 35 cm vastagságúnak kell lennie.

Javasolt ROCKWOOL termékek:

MULTIROCK
AIRROCK LD

GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK - Lapostető / Ipari csarnok

LEJTÉSKÉPZÉS KIALAKÍTÁSA LAPOSTETŐKÖN

A lapostetők lejtésképzésének kialakítására szolgál ROCKFALL lejtésképző rendszer. A vonalra (egyirányú) és kétirányú lejtés, pontralejtés kialakítására szolgálnak a különböző dőlésszögű tetőkön. A lejtésképző rendszer alkalmazásával válik lehetővé a lapostetőre hulló csapadék (főként esővíz) ereszcsatornák illetve lefolyók irányába történő terelése és elvezetése

A ROCKFALL rendszer elemei a vonalralejtő elemek 2%, 2,5% és 3% lejtéshez (1000 mm-en), ellenlejtő elemek (500 és 1000 mm-en), valamint a pontralejtő elemek.

Lapostetők lejtésképzéséhez javasolt ROCKWOOL termék:

 

Kapcsolódó prospektusunk: ROCKFALL

Kapcsolódó videónk: https://youtu.be/HJLg4UctKWU

SZIGETELŐANYAGOK GYORS ÉS EGYSZERŰ MOZGATÁSA A LAPOSTETŐKÖN

A szigetelőlemezek mozgatása, szállítása a kivitelezés helyszínén, az ipari csarnokok lapostetős felületein jelentősen leegyszerűsíthető az ún. „Lift & Roller” eszköz alkalmazásával. A „Lift & Roller” szállítóeszköz a ROCKWOOL Hungary Kft-től bérelhető. Ismerje meg a „Lift & Roller”-t, nézze meg rövid bemutató videónkat!

Kapcsolódó videó: https://youtu.be/pJ_mad2VoyI

IPARI CSARNOKOK FALKAZETTÁS HOMLOKZATAINAK SZIGETELÉSE

Az ipari csarnokok fali acélkazettáinakk szigetelésére STEELROCK kőzetgyapot lemezek használata javasolt (STEELROCK 035 PLUS, ill. STEELROCK 040 PLUS).

Tekintse meg videónkat!

Kapcsolódó videó: https://youtu.be/xgJuABOoR14

GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK - Homlokzat és válaszfal

Milyen vastag szigetelést használjunk?

Homlokzatok szigetelési vastagságának kiválasztása az egyik olyan tényező, amely befolyásolja az épület energetikai paramétereit, besorolását. Ezért a ROCKWOOL előírásainak megfelelően a hagyományosan falazott falszerkezetek esetében az optimális szigetelés vastagsága 15-20 cm.

A homlokzati hőszigeteléshez javasolt termékek:

Vakolható homlokzati hőszigeteléshez (vakolható homlokzati hőszigetelő rendszerekhez):

FRONTROCK MAX E

FRONTROCK

Homlokzati hőszigetelő rendszer kialakítása: https://youtu.be/2dkt4RDbIcM

Milyen vakolatot használjunk a kőzetgyapottal szigetelt homlokzatra?

Kőzetgyapot lemezek felhasználásával végzett homlokzatok hőszigetelését úgy újépítésű, mind felújított házaknál egyaránt, a hőszigetelő-rendszer engedélyekben foglaltak alapján kell elvégezni, nem pedig véletlenszerű anyagválasztással. A kőzetgyapot termékeknél szilikát vakolatok és szilikon színező anyagok, valamint ásványi vakolatok széleskörű színválasztékának alkalmazását javasolja.

A homlokzati hőszigeteléshez javasolt termékek:

Vakolható homlokzati hőszigeteléshez (vakolható homlokzati hőszigetelő rendszerekhez):

FRONTROCK MAX E
FRONTROCK

Homlokzati hőszigetelő rendszer kialakítása: https://youtu.be/2dkt4RDbIcM

Mit javasol a ROCKWOOL a homlokzatok vakolható hőszigeteléséhez?

A ROCKWOOL terméke, a FROCNTROCK MAX E homlokzati kőzetgyapot szigetelőlemez inhomogén, azaz két eltérő sűrűségű rétegből áll. A felső, kb. 20 mm vastag réteg tömörebb, ami különösen magas pontszerű terhelhetőséget biztosít (Fp > 250N!), azaz a homlokzatot ellenállóbbá teszi a külső mechanikai hatásokkal szemben. Az alsó, vastagabb réteg elég rugalmas ahhoz, hogy alkalmazkodjon az esetleges felületi egyenlőtlenségekhez. A két réteg együttesen pedig 10%-kal jobb hőszigetelő képességgel bír (λD = 0,036), mint a ROCKWOOL korábbi, homogén homlokzati terméke.

Milyen típusú homlokzatokhoz lehet rögzíteni a kőzetgyapotot?

ROCKWOOL cég termékei különböző alkalmazásokban használhatóak. A kőzetgyapotot rögzíteni lehet üreges kerámia blokkokból, szilikát falazóblokkokból, üreges betonblokkokból, bálákból épült házakhoz, valamint a vázas rendszerű házakhoz. Régi, felújítandó és új építésű épületekhez is egyaránt alkalmas.

Hogyan hangszigeteljük a válaszfalakat társasházakban, panellakásokban?

A házban lévő válaszfalak hangszigetelését könnyűszerkezetből készítjük acél tartóvázzal gipszkarton borítással, amit kitöltünk min 5 cm vastagságú AIRROCK LD, AIRROCK ND vagy AIRROCK HD kőzetgyapottal. A fémprofilokat a padlóhoz és plafonhoz rögzítjük hanglágy alátétek, például filc, vagy hab alátéteket használva. A gipszkarton lemezeket szintén hangcsillapítók segítségével erősítjük a vázhoz. A kőzetgyapot lemezeket a függőleges profilok közé helyezzük, melyek rögzítő elemek segítségével lettek a falhoz erősítve, egymástól 60 cm távolságokban.

A válaszfalak kialakításához javasolt termékek:

AIRROCK LD, AIRROCK ND, AIRROCK HD

Mikor lehet elkerülni a kezdőprofil felszerelését a falak kőzetgyapottal történő szigetelésekor?

A fém kezdőprofilok kijelölik azt a szintet, amelyiktől el kell kezdeni a homlokzatok hőszigetelését. Lezárást alkotnak a szigetelés egész vastagságában. Védik a szigetelést a szennyeződésektől, a talajról felcsapódó víztől, hóhányástól, stb. A kezdősín vízkorróziós kiképzése lehetővé teszi esőzéskor a falról lefolyó víz elvezetését – ami védi az aljzatot foltok keletkezésétől. El lehet ezt kerülni akkor, amikor a fal és a lábazat hőszigetelése ugyanolyan vastagságú és nincs lábazati szintugrás.

Hogyan rögzítsük a kőzetgyapotot a falhoz, akkor, ha az később klinkertéglával lesz felfalazva?

Háromrétegű falra a kőzetgyapot szerelését szárazon végezzük, habarcs használata nélkül, csupán homlokzati horgonyokat használva. A kőzetgyapotot benyomó hengerrel nyomjuk oda, amely fel van szerelve horgany drótra rögzített csepegtetővel, amely összekapcsolja a homlokzatot a szerkezettel.

Hogyan szigeteljük belülről a tégla, vagy kő építésű épületek falait?

A falak szigetelése belülről nem tökéletes megoldás és amennyiben az lehetséges, ezt kerülni kell. Azonban, főleg a műemlék jellegű épületekben, nem ritkán ez az egyetlen lehetőség a falak szigeteltségének javítására. Belülről végezve a szigetelést hatékony párazáró szigetelést kell használnunk a kőzetgyapot belső oldala felől, (gipszkarton borítás alatt), hogy elkerüljük a párakicsapódást a fal belső hideg felületén. Ezen kívül a helység megfelelő szellőzését is biztosítani kell, mivel belülről szigetelve meggátoljuk a pára áramlását a falakon keresztül.

GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK - Padlók/Födémek

Úsztatott padló szigetelése nedves esztrich alkalmazása esetén

A padló hőszigetelése az épület energetikai hatékonyságának egyik eleme. Ezért a ROOCKWOOL ajánlásainak megfelelően a hagyományos padlórendszereknél az optimális szigetelőanyag vastagság 15cm. Gyenge beton alapon szétterítjük az építkezési fóliát, amelyre lerakjuk a kőzetgyapot szigetelést STEPROCK HD lemezek felhasználásával. Kőzetgyapot lemezeket egymáshoz viszonyított elcsúsztatással kell lerakni, a szélek eltolásával a szomszéd lemezekhez képest, ügyelve arra, hogy szorosan egymáshoz legyenek tolva. A kőzetgyapot felületére leterítjük a polietilén fóliát, kihajtva annak széleit a falakra és összeragasztva az átfedéseket, illetve elkészítjük a minimum 6cm aljzatbetont, vagy cementesztrichet. Magas talajvíz esetén, mindig a hőszigetelés előtt kell elkészíteni a vízszigetelést.

 

A padlószigeteléshez javasolt termékek:

 

STEPROCK HD

Hogyan hőszigeteljük a padlót – lépésről lépésre

A padló hőszigetelését RST kőzetgyapotos szegélycsík elhelyezésével kezdjük a helyiség falai mentén . Az egyenletes aljzaton elhelyezzük a STEPROCK HD, vagy STEPROCK ND kőzetgyapot lemezeket, úgy hogy azok szélei ne egy pontban találkozzanak. A lemezeket egymáshoz viszonyított elcsúsztatással kell elhelyezni. Kőzetgyapot lemezeket levágjuk késsel a szükséges hosszúságra és szorosan egymáshoz nyomjuk őket, hogy ne keletkezzenek közöttük rések. A beton kiöntése előtt a kőzetgyapot felszínére szétterítjük az építkezési fóliát. A fólia alkalmazása felgyorsítja a beton megkötésének idejét, és kiküszöböli a betonkeverék behatolását az esetleges résekbe. Kiöntjük a betonkeveréket a legtávolabbi helytől elkezdve, fokozatosan hátrálva a tér végéhez. Szétterítve a betonkeveréket, ügyelni kell arra, hogy ne keletkezzenek üregek az aljzatbetonban, tehát a betont megfelelően tömöríteni kell. A betonaljzat általános vastagsága 6 cm, a felesleges betont léc segítségével kell lehúzni– végighúzva azt a korábban beállított megvezetőkön. A következő betonadagokat olyan gyorsan kell elhelyezni, hogy azok egymással egyesüljenek megkötésük előtt.

A padlószigeteléshez javasolt termékek:

STEPROCK HD, STEPROCK HD

Betonaljzaton elhelyezkedő padló hőszigetelése

Padló hőszigetelés rétegei helyes elrendezésének, a ROCKWOOL energiatakarékos ajánlásai szerint, a következőképpen kell kinéznie (a padló alja felől nézve):

1.       termett talaj,
2.       kavicsfeltöltés minimálisan 15 cm vastagságban,
3.       betonaljzat szükség szerint vízszigeteléssel,
4.       hőszigetelés STEPROCK HD lemezekből, minimálisan10cm vastagságban, felváltva egy, vagy két rétegben lerakva,
5.       PE fólia
6.       6 cm vastagságú aljzatbeton.

Fólia használata függ a kiöntendő aljzatbeton állagától és a padló kivitelezésének körülményeitől.

Hogyan készítsük el a betonaljzatot kőzetgyapoton?

A betonaljzatot a STEPROCK ND, vagy STEPROCK HD lemezeken készítjük el. A kőzetgyapot lemezek elhelyezése után le kell azokat takarni PE fóliával, illesztéseiket összeragasztva és felfordítva széleiket a falakra. Emlékezni kell arra, hogy a helyiségek kerületén el kell helyezni RST kőzetgyapot szegélycsíkokat, hogy hatékonyan tompítsuk a hangokat a padló aljzata és a falak között.

További kérdések a padlók és födémek hőszigetelésével kapcsolatban

Becslések szerint, az épületek összes hőveszteségének kb. 10%-a abból adódik, hogy a hő egy része elnyelődik az aljzat irányába. Érdemes figyelni arra, hogy minél több hő maradjon házon belül és azt is használjuk inkább a helyiségek fűtésére.

A talaj az épület alatt, egy hatalmas hőtároló tömeg, amely úgy viselkedik, mint egy nagy „cserépkályha”. Felveszi a hőt a télen fűtött földszinti helyiségből, raktározza azt, és visszaadja nyáron, amikor nincs rá szükségünk.

Padló szigetelésének típusa és vastagsága, illetve a hőszigetelés gondos és alapos elkészítése – ezek a tényezők, amelyek meghatározzák az így keletkezett hőveszteséget. Minél nagyobb a padló hőszigetelésének vastagsága, annál több meleget lehet tartani a házon belül.

A padlószigeteléshez javasolt termékek:

STEPROCK HD, STEPROCK HD