Hőszigetelés a szarufák között és alatt

Egyre gyakrabban alkalmazott megoldás Magyarországon, hogy a szaruzaton belül kiegészítő hőszigetelést építenek a belső burkolatot tartó vázelemek közé.

A megoldás logikája részben az, hogy a szarufák hőszigetelő képessége lényegesen gyengébb a kőzetgyapoténál, és a szarufák „hőhíd” szerepét jelentősen csökkenti a belső hőszigetelés, másrészt a szarufák magassága gyakran nem elégséges ahhoz, hogy csupán a szarufák között megfelelő hatékonyságú hőszigetelést lehessen kialakítani, amely megfelel az energetikai előírásoknak.

Az elrendezés nyilvánvaló hátránya az, hogy a hőszigetelés hatékonysága csak a belső tér csökkenése árán növelhető. A belső oldali szigetelés vastagság megválasztásánál nem csak az energetikai előírásokra kell figyelemmel lenni hanem a tűzvédelmi követelmények kielégítésére is, melyet jellemzően gipszkarton burkolattal szoktak biztosítani. Ezen tűzvédelmi célú burkolatok minősítéseben jellemzően a kiegészítő szigetelés vastagsága min. 10 cm.

Kiegészítő hőszigetelésként kasírozott és csupasz kőzetgyapot lemezt egyaránt alkalmaznak. A kasírozott termék alkalmazása esetén a kasírozás a belső oldalra kerül 

Ha a kiegészítő hőszigetelés csupasz, a párafékező fólia a belső burkolat alá, a hőszigetelés belső oldalára kerülhet, és ebben az esetben elektromos kábelt csak közvetlenül a belső burkolat mögött, a párafékező réteg előtt szabad vezetni, süllyesztett kapcsolók, dugaszoló aljzatok helyett falra szerelt kivitelűeket kell alkalmazni. 

Ha a párafékező réteg a kiegészítő hőszigetelés külső oldalára kerül (pl. azért mert tetőfelújítás történik és a meglévő fóliát nem kívánják elbontani), vagyis a szarufák közötti és a kiegészítő hőszigetelés közé, abban az esetben megszívlelendő a DIN 4108 szabvány úgynevezett 20%-os szabálya, vagyis a teljes hőszigetelés vastagságának legfeljebb 20%-a lehet a párafékező réteg előtt, a belső tér felől. 

Ennek az elrendezésnek nyilvánvaló hátránya tehát, hogy korlátozott a kiegészítő hőszigetelés vastagsága, viszont a belső burkolatba elektromos berendezések süllyeszthetők.

Lakásfelújítás során sokszor kerül előtérbe a tetőtér beépítése.  Tipikus felújítási terület továbbá a fürdőszoba és a konyha is. Vajon mennyibe kerül a felújításuk?

Termékeink

szarufák közötti és alatti hőszigeteléshez

R m2 K/W

Vastagság (mm)

We can't find any results that match your search

Deltarock
Tetőtér/Magastető, Szarufák közötti és alatti hőszigetelés
Termék megtekintése
Összehasonlít
Airrock LD
Válaszfal szigetelések, Szarufák közötti és alatti hőszigetelés, Tetőtér/Magastető, Tetőtér vízszintes hőszigetelés
Termék megtekintése
Összehasonlít