Padlásfödémek hőszigetelése

Borított gerendafödémek

A felfelé hűlő födémek jellegzetes példája a zárófödém, illetve padlásfödém. A felfelé hűlő födémeket is célszerű a felső hideg oldalukon hőszigetelni. A szerkezet kialakítása attól függ, hogy milyen igénybevétel várható a hőszigetelt oldal felső felületén.

Borított gerendafödémek esetében lehetőség van a gerendák közötti hőszigetelésre. Ebben az esetben fel kell bontani a felső deszkaborítást, a gerendák tetejére párafékező fóliát behelyezni ezután pedig a gerendák közé behelyezhető a ROCKWOOL Multirock lemez, a burkolat pedig vissza szögelhető. 

Ez a kialakítás munkaigényesebb a többi járható födémkialakításnál, viszont lényegesen olcsóbb is, hiszen járófelületként a már rendelkezésre álló deszkázat is használható.

Javasolt termékek

  • ROCKWOOL Multirock

Ajánlott hőszigetelőanyag vastagság: 20–25 cm

Karbantartási és tárolási célú használat

Ha a felfelé hűlő födémen nem csak esetenként, hanem karbantartási vagy tárolási céllal közlekednek, akkor a hőszigetelés felett szilárd burkolatot kell kialakítani. A szilárd burkolat azért is előnyös, mert könnyebben takarítható a csupasz kőzetgyapot felületnél. Ha a hőszigetelésre kerülő burkolat kellően merev, akkor teherelosztó funkciót is betölthet, és így a terhelhető minőségű, ROCKWOOL Monrock Max E kőzetgyapot lemez javasolt a hőszigetelésre.

A tartószerkezet és a hőszigetelés közé vasbeton födém és a nagy páraáteresztő képességű borított gerendafödém  esetében is párafékező fóliát kell közbeiktatni. További feltétel, hogy a hőszigetelésre kerülő burkolat nem lehet nagy páradiffúziós ellenállású: lehet például faforgács-, rétegelt lemez vagy deszkaburkolat (a megfelelő teherelosztás miatt csaphornyos szélkialakítással), de nem kerülhet rá például epoxigyanta, vagy habalátétes szőnyegpadló burkolat.

Javasolt termékek

  • ROCKWOOL Monrock Max E

Ajánlott hőszigetelőanyag vastagság: 14–20 cm

Esetenkénti használat

Előfordulhat, hogy a felfelé hűlő födém esetenkénti használata szükséges. A használat esetenkénti közlekedés (például a kémény megközelítése), vagy tárolás formájában valósulhat meg. Ebben az esetben a terhelhető és lépésálló, vagyis ROCKWOOL Monrock Max E hőszigetelés alkalmazása ajánlott.

A ROCKWOOL Monrock Max E-t inhomogén szerkezetéből adódóan egy rétegben kell fektetni. Ezért ügyelni kell, hogy az aljzat esetleges egyenetlenségei miatt hőhidat képező, a hőszigetelés teljes keresztmetszetén átmenő fugák ne keletkezhessenek.

Függetlenül attól, hogy milyen szerkezetű a födém, a födém és a hőszigetelés közé, vagy a hőszigetelés felső síkjára fóliaborítást helyezni nem szabad!

Javasolt termékek

  • ROCKWOOL Monrock Max E

Ajánlott hőszigetelőanyag vastagság: 14–20 cm

Nem járható kialakítás

Nem járható kialakítás felfelé hűlő födémek esetén általában akkor fordul elő, ha a hideg oldali tér padlástér, és a padlástér teljesen zárt. Ilyenkor a hőszigetelés mechanikai igénybevétele nem várható, ezért megfelel a ROCKWOOL Airrock LD, vagy ROCKWOOL Multirock hőszigetelő lemez alkalmazása. 

Bár a ROCKWOOL Airrock LD is teljes keresztmetszetében víztaszító, a héjalás alá tetőfólia beépítése mindenképpen ajánlott. Abban az esetben, ha a későbbiekben a tetőtér beépítése várható, célszerű a födém hőszigetelését ROCKWOOL Deltarock magastető szigetelő éklemezzel kialakítani, hiszen a tetőtér beépítésekor a ROCKWOOL Deltarock a szarufák közötti hőszigeteléshez felhasználható.

Függetlenül attól, hogy milyen szerkezetű a födém, a födém és a hőszigetelés közé, vagy a hőszigetelés felső síkjára fóliaborítást helyezni nem szabad!

Általában elég az egy rétegben fektetett hőszigetelés, ha az aljzat nagyon egyenetlen, vagy vastagabb hőszigetelés kialakítása a cél, akkor célszerű a kétrétegű fektetés. 

Javasolt termékek

  • ROCKWOOL Airrock LD, Multirock vagy
  • Deltarock

Ajánlott hőszigetelőanyag vastagság: 14–20 cm

Termékek

padlásfödémek hőszigeteléshez

R m2 K/W

Vastagság (mm)

Gyakori kérdések és válaszok