Hőszigetelés a szarufák felett

Ma még ritkán alkalmazott megoldás Magyarországon, de várható, hogy kétségtelen előnyeinek köszönhetően meg fog nőni az érdeklődés iránta a következő években. 

A kialakításnak két megoldása van. Az egyik amikor a szaruzat felett kiegészítő szaruzat készül, a másik pedig amikor a szaruzat tetejére teherelosztó aljzatot készítenek.

A kiegészítő szaruzat között alkalmazható szigetelés készülhet könnyű anyagból, a belső oldali szigeteléshez hasonló módon, míg a másik kialakítás lényege, hogy a szaruzat tetejére egy terhelhető aljzatot helyeznek, mely egyben a tetőtér belső felületét is képezi a szarufák között. Erre kerül a belső párafékező fólia, majd rá a Hardrock Max hőszigetelés.

A hőszigetelésnek lépésállónak kell lennie, mivel a héjalás, a hó és a szél terhei, a beépítés során a kivitelezők súlya rajta keresztül adódik át a szaruzatra.

Bár a lépésálló, nagy testsűrűségű Hardrock Max drágább, mint a könnyen összenyomható, szarufák közé és alá kerülő kőzetgyapot hőszigetelések, viszont előnyei vitathatatlanok:

  • gyakorlatilag tetszőleges lehet a hőszigetelés vastagsága, a szarufák vastagságától függetlenül;
  • a szarufák, mint hőhidak nem rontják a tető hőszigetelő képességét;
  • a hőszigetelés beépítéséhez kevesebb szabásra van szükség, mint a szarufák között, ami különösen a bonyolult, sok kötőgerendát, fogópárt tartalmazó fedélszék esetében nem elhanyagolandó szempont;
  • a szarufáknál nagyobb vastagságú hőszigetelés nem vesz el a belső térből;
  • a teljes fedélszék megmutatható belülről.

A héjalás vízszintes vetületi súlyát a gyártók általában prospektusaikban megadják. A hóteher súlyát az MSZ 15021/1-86 magyar szabvány szerint az alábbi módon lehet kiszámolni

A szarufák közötti és alatti hőszigeteléssel szemben a szarufák feletti hőszigetelést csak képzett szakemberek, megfelelő védőfelszereléssel végezhetik. A tetősíkkal párhuzamos erők felvételére kétféle megoldás alkalmazható: a támszelemenes és a pótszaruzatos-támdeszkás ereszkialakítás.

A szarufák felett Hardrock Max-al kialakított hőszigetelés esetén biztosítani kell, hogy a tető terhei a tető síkjával párhuzamos irányban ne mozdulhassanak el, ugyanis a lépésálló kőzetgyapot csak a tetősík felületére merőleges terheket képes felvenni.

Az ellenléc alátéteket rögzítő csavarok nyomatéki igénybevételt nem képesek felvenni, ezért a teljes héjalást az eresz mentén külön meg kell támasztani.

A megtámasztás kialakításakor nemcsak a héjalás súlyának, hanem az esetleges hóteher tetősíkba eső összetevőjével is számolni kell. Nem szükséges figyelembe venni a tetőt érő szélterhelést, mivel ez a tető síkjára merőlegesen hat. A méretezést bízzuk szakemberre!

Termékeink

szarufák feletti hőszigeteléshez

R m2 K/W

Vastagság (mm)

Gyakori kérdések és válaszok

Magastető / Tetőtér

Hőszigetelés szarufák közötti és alatt

Magyarországon a szarufák közötti hőszigetelés, ezen belül a két átszellőztetett légréteges magastető a legelterjedtebb szerkezet tetőtér beépítés esetén.

Hátránya azonban, hogy a szarufa magassága behatárolja a hőszigetelés vastagságát: ha a szarufa 20 cm magas, a hőszigetelés csak 15 cm vastag lehet (az átszellőztetett légtér legalább 5 cm vastag legyen).

Ha a hőszigetelés külső felületét nem borítja kasírozás, akkor az átszellőztetett légtérrel érintkezik, és így hővezetési tényezőjét korrekciós tényezővel kell módosítani a hőtechnikai számítások folyamán.

A legalább 10°-os hajlásszögű tetők két átszellőztetett réteges fedélszékének (átszellőztetett réteg a tetőfólia felett és alatt is) kialakításakor nem kell figyelembe venni a tetőfólia páradiffúziós ellenállását.

Egyre gyakrabban alkalmazott megoldás Magyarországon, hogy a szaruzaton belül kiegészítő hőszigetelést építenek a belső burkolatot tartó vázelemek közé.

Hőszigetelés a szarufák felett

A kialakítás lényege, hogy a szaruzat tetejére egy terhelhető aljzatot helyeznek, amely egyben a tető- tér belső felületét is képezi a szarufák között.

Erre kerül a belső légzáró/páratechnikai réteg (méretezés szerint), majd rá a tartóváz. E tartóváz közé kell elhelyezni az AIRROCK ND hőszigetelést.

A hőszigetelésnek két rétegben fektetettnek kell lennie, mivel ellenkező esetben a tartóváz hőhidat képez. A szarufák, mint hőhidak nem rontják a tető hőszigetelő képességét, mivel azok a szigetelés alatt találhatók.

A hőszigetelés beépítéséhez kevesebb szabásra van szükség, mint a szarufák között, ami különösen a bonyolult, sok kötőgerendát, fogópárt tartalmazó fedélszék esetében nem elhanyagolandó szempont.

A szarufáknál nagyobb vastagságú hőszigetelés nem vesz el a belső térből, és a teljes fedélszék megmutatható belülről. A szarufák közötti és alatti hőszigeteléssel szemben a szarufák feletti hőszigetelést csak képzett szakemberek, megfelelő védőfelszereléssel végezhetik.

A tetősíkkal párhuzamos erők felvételére kétféle megoldás alkalmazható: a támszelemenes és a pótszaruzatos-támdeszkás ereszkialakítás.

Héjazattartó gerendarács elhagyása esetén a hőszigetelésnek lépésállónak kell lennie, mivel a héjalás, a hó és a szél terhei, a beépítés során a kivitelezők súlya rajta keresztül adódik át a szaruzatra.

Ilyenkor a Hardrock MAX lépésálló kétrétegű (inhomogén) hőszigetelő-anyagot javasolt alkalmazni.

Szarufák feletti szigeteléshez javasolt ROCKWOOL termékek:

Airrock ND

Hardrock MAX

Nem használatos tetőtér szigetelése - szükséges párazáró fólia fektetése a betonfödémre a kőzetgyapot felhelyezése előtt?

A lakás minden helyisége feletti tömör födémeken, illetve a vízpára <16 hPa nyomásérték esetében nem kell használni semmiféle párazáró fóliát, mivel a pára a szellőzőrendszeren keresztül eltávozik, és a min 3,5 cm betonrétegű födém megfelelő páraszigetelést biztosít a konyha, fürdőszoba és WC felett, ahol a vízpára valódi nyomása 13-16 hPa értékű.

Padlásfödém szigetelése nem használatos tetőtérrel rendelkező egyszintes házban

Ilyen esetben kétrétegű hőszigetelést kell alkalmazni, javasolt hőszigetelő termékek: Multirockvagy Airrock LD kőzetgyapot lemezek. A ROCKWOOL ajánlása szerint a szigetelés teljes vastagságának min. 35 cm vastagságúnak kell lennie.

Javasolt ROCKWOOL termékek:

Multirock
Airrock LD