A kőzetgyapot hőszigeteléssel kapcsolatban sok speciális technikai kérdés felmerülhet akár a tervezéssel, akár a kivitelezéssel kapcsolatban. Oldalunkon a leggyakoribb kérdéseket és válaszokat igyekeztünk összeszedni.

Ha nem találja a választ kérdésére sem itt, sem pedig prospektusainkban és oldalainkon, keresse bátran alkalmazástechnikai szakértőnket!

Gyakori kérdések és válaszok

Gyakran ismételt kérdések ROCKWOOL szigetelőanyagokkal kapcsolatban

Mi a különbség a kőzetgyapot és más szigetelőanyag fajták között?

A ROCKWOOL kőzetgyapot elsődleges alapanyaga a vulkáni aktivitás eredményeképpen keletkező bazaltkő. A ROCKWOOL kőzetgyapot termékek megfelelnek az A1-es neméghetőségi osztályba tartoznak. A kőzetgyapot szigetelés tartós választás: alak és mérettartó, élettartama pedig megegyezik az épületek élettartamával. A kőzetgyapot szigetelőanyagok a fenntartható  fejlődést szolgálják, hiszen egyrészt természetes alapanyagokból készülnek, másrészt élettartamuk alatt a gyártásukhoz felhasznált energia több százszorosát takarítják meg.

Ha a ROCKWOOL szigetelőanyagok bazaltkőből készülnek, akkor nehezebbek, mint a többi szigetelőanyag?

Bár a ROCKWOOL alapvetően bazaltkőből készül, a természetes alapanyag a gyártás folyamán szálas anyaggá válik, ami aztán egyszerűen kezelhető. A ROCKWOOL csomagok mozgatása nem igényel különösebb erőkifejtést.

A ROCKWOOL termékek hangszigetelnek is egyben?

A ROCKWOOL szigetelőanyagokat számos olyan területen alkalmazzák, ahol kifejezetten a hangszigetelés az igény. A hangszigetelés terén is két esetről beszélhetünk: hangátvitel csillapítása egy épületszerkezet esetében, illetve hangelnyelés valamely felületen.

Mit tegyek, ha a kőzetgyapot lemez nem fér el a szigetelendő felületen? El lehet vágni valamivel?

A kőzetgyapotot erre a célra kialakított ún. kőzetgyapot vágó késsel, vagy fűrésszel lehet elvágni.

A ROCKWOOL termékek csomagoló fóliájának is van lejárati ideje? Honnan lehet megtudni?

A ROCKWOOL termékek csomagoló fóliáján a képen található jel mutatja a fólia lejárati idejét.

A jel magyarázata a következő:

A kör belsejében a fólia gyártási éve, a fóliagyártó cég nevének rövidítése – jelen esetben az „UN” - és a gyártó műszak betűkódja van. A külső piros kör alakú peremen lévő számok az adott év heteinek sorszámai, mindig 10 hét van feltüntetve. A fólia legyártásakor minden egyes szám felett van egy piros háromszög, ami az idő előrehaladtával sorban eltűnik. A legnagyobb szám, ami fölött nincs már piros háromszög, fogja jelenteni, hogy az adott év hányadik hetében gyártották a fóliát.

A képen látható példán:

2016 van a kör belsejében, vagyis a csomagoló fóliát 2016-ban gyártották

Már csak a 20-as szám felett van piros háromszög, vagyis a legnagyobb szám, ami fölött nincs háromszög az a 19, vagyis 2016-os év 19. hetében gyártották a fóliát.

Milyen lambdaértékű hőszigetelő-anyagot használjunk a tetőtereknél?

A megrendelők általános termékválasztási szempontja pl. a tetőtér szigetelésekhez, a szigetelőanyagok lambda (=hőszigetelési tényező) paraméterének figyelembevétele.

Érdemes azonban tudni, hogy a lambda együttható 0,001 mértékű különbsége, a szigetelőanyag vastagságában 3-4 milliméter különbséget jelent.

Csak a lambda együttható átszámítása, az anyag vastagságára, illetve az olyan többi anyag figyelembevétele, amelyek az épület elemét alkotják, teszi lehetővé annak a kérdésnek a megválaszolását „hogy a 15 cm kőzetgyapot jól, vagy rosszul szigetel-e”.

Ezért a tetőteret szigetelve nem csak a lambda együttható értékét, hanem azt is figyelembe kell venni, hogy milyen vastag anyagot használunk, továbbá azt is, hogy milyen plusz tulajdonságokkal rendelkezik az általunk kiválasztott szigetelőanyag.

Magastető / Tetőtér

Hőszigetelés szarufák közötti és alatt

Magyarországon a szarufák közötti hőszigetelés, ezen belül a két átszellőztetett légréteges magastető a legelterjedtebb szerkezet tetőtér beépítés esetén.

Hátránya azonban, hogy a szarufa magassága behatárolja a hőszigetelés vastagságát: ha a szarufa 20 cm magas, a hőszigetelés csak 15 cm vastag lehet (az átszellőztetett légtér legalább 5 cm vastag legyen).

Ha a hőszigetelés külső felületét nem borítja kasírozás, akkor az átszellőztetett légtérrel érintkezik, és így hővezetési tényezőjét korrekciós tényezővel kell módosítani a hőtechnikai számítások folyamán.

A legalább 10°-os hajlásszögű tetők két átszellőztetett réteges fedélszékének (átszellőztetett réteg a tetőfólia felett és alatt is) kialakításakor nem kell figyelembe venni a tetőfólia páradiffúziós ellenállását.

Egyre gyakrabban alkalmazott megoldás Magyarországon, hogy a szaruzaton belül kiegészítő hőszigetelést építenek a belső burkolatot tartó vázelemek közé.

Hőszigetelés a szarufák felett

A kialakítás lényege, hogy a szaruzat tetejére egy terhelhető aljzatot helyeznek, amely egyben a tető- tér belső felületét is képezi a szarufák között.

Erre kerül a belső légzáró/páratechnikai réteg (méretezés szerint), majd rá a tartóváz. E tartóváz közé kell elhelyezni az AIRROCK ND hőszigetelést.

A hőszigetelésnek két rétegben fektetettnek kell lennie, mivel ellenkező esetben a tartóváz hőhidat képez. A szarufák, mint hőhidak nem rontják a tető hőszigetelő képességét, mivel azok a szigetelés alatt találhatók.

A hőszigetelés beépítéséhez kevesebb szabásra van szükség, mint a szarufák között, ami különösen a bonyolult, sok kötőgerendát, fogópárt tartalmazó fedélszék esetében nem elhanyagolandó szempont.

A szarufáknál nagyobb vastagságú hőszigetelés nem vesz el a belső térből, és a teljes fedélszék megmutatható belülről. A szarufák közötti és alatti hőszigeteléssel szemben a szarufák feletti hőszigetelést csak képzett szakemberek, megfelelő védőfelszereléssel végezhetik.

A tetősíkkal párhuzamos erők felvételére kétféle megoldás alkalmazható: a támszelemenes és a pótszaruzatos-támdeszkás ereszkialakítás.

Héjazattartó gerendarács elhagyása esetén a hőszigetelésnek lépésállónak kell lennie, mivel a héjalás, a hó és a szél terhei, a beépítés során a kivitelezők súlya rajta keresztül adódik át a szaruzatra.

Ilyenkor a Hardrock MAX lépésálló kétrétegű (inhomogén) hőszigetelő-anyagot javasolt alkalmazni.

Szarufák feletti szigeteléshez javasolt ROCKWOOL termékek:

Airrock ND

Hardrock MAX

Nem használatos tetőtér szigetelése - szükséges párazáró fólia fektetése a betonfödémre a kőzetgyapot felhelyezése előtt?

A lakás minden helyisége feletti tömör födémeken, illetve a vízpára <16 hPa nyomásérték esetében nem kell használni semmiféle párazáró fóliát, mivel a pára a szellőzőrendszeren keresztül eltávozik, és a min 3,5 cm betonrétegű födém megfelelő páraszigetelést biztosít a konyha, fürdőszoba és WC felett, ahol a vízpára valódi nyomása 13-16 hPa értékű.

Padlásfödém szigetelése nem használatos tetőtérrel rendelkező egyszintes házban

Ilyen esetben kétrétegű hőszigetelést kell alkalmazni, javasolt hőszigetelő termékek: Multirockvagy Airrock LD kőzetgyapot lemezek. A ROCKWOOL ajánlása szerint a szigetelés teljes vastagságának min. 35 cm vastagságúnak kell lennie.

Javasolt ROCKWOOL termékek:

Multirock
Airrock LD

Lapostető / Ipari csarnok

Lejtésképzés kialakítása lapostetőkön

A lapostetők lejtésképzésének kialakítására szolgál ROCKFALL lejtésképző rendszer. A vonalra (egyirányú) és kétirányú lejtés, pontralejtés kialakítására szolgálnak a különböző dőlésszögű tetőkön.

A lejtésképző rendszer alkalmazásával válik lehetővé a lapostetőre hulló csapadék (főként esővíz) ereszcsatornák illetve lefolyók irányába történő terelése és elvezetése

A ROCKFALL rendszer elemei a vonalralejtő elemek 2%, 2,5% és 3% lejtéshez (1000 mm-en), ellenlejtő elemek (500 és 1000 mm-en), valamint a pontralejtő elemek.

Lapostetők lejtésképzéséhez javasolt ROCKWOOL termék:

Kapcsolódó prospektusunk: ROCKFALL

Kapcsolódó videónk: https://youtu.be/HJLg4UctKWU

Szigetelőanyagok gyors és egyszerű mozgatása a lapostetőkön

A szigetelőlemezek mozgatása, szállítása a kivitelezés helyszínén, az ipari csarnokok lapostetős felületein jelentősen leegyszerűsíthető az ún. „Lift & Roller” eszköz alkalmazásával.

A „Lift & Roller” szállítóeszköz a ROCKWOOL Hungary Kft-től bérelhető. Ismerje meg a „Lift & Roller”-t, nézze meg rövid bemutató videónkat!

Kapcsolódó videó: https://www.youtube.com/watch?v=hTB7eH0-4l8

Ipari csarnokok falkazettás homlokzatainak szigetelése

Az ipari csarnokok fali acélkazettáinakk szigetelésére Steelrock kőzetgyapot lemezek használata javasolt (Steelrock 035 PLUS, ill. Steelrock 040 PLUS).

Tekintse meg videónkat!

Kapcsolódó videó: https://www.youtube.com/watch?v=12Sbih0a0Lk&t=1s

Válaszfalak hő- és hangszigetelése

Hogyan hangszigeteljük a válaszfalakat társasházakban, panellakásokban?

A házban lévő válaszfalak hangszigetelését könnyűszerkezetből készítjük acél tartóvázzal gipszkarton borítással, amit kitöltünk min 5 cm vastagságú Airrock LD, Airrock ND vagy Airrock HD kőzetgyapottal.

A fémprofilokat a padlóhoz és plafonhoz rögzítjük hanglágy alátétek, például filc, vagy hab alátéteket használva. A gipszkarton lemezeket szintén hangcsillapítók segítségével erősítjük a vázhoz.

A kőzetgyapot lemezeket a függőleges profilok közé helyezzük, melyek rögzítő elemek segítségével lettek a falhoz erősítve, egymástól 60 cm távolságokban.

A válaszfalak kialakításához javasolt termékek:

Airrock LD, Airrock ND, Airrock HD

Homlokzati szigetelés

Mikor lehet elkerülni a kezdőprofil felszerelését a falak kőzetgyapottal történő szigetelésekor?
 • A fém kezdőprofilok kijelölik azt a szintet, amelyiktől el kell kezdeni a homlokzatok hőszigetelését.
 • Lezárást alkotnak a szigetelés egész vastagságában.
 • Védik a szigetelést a szennyeződésektől, a talajról felcsapódó víztől, hóhányástól, stb.
 • A kezdősín vízkorróziós kiképzése lehetővé teszi esőzéskor a falról lefolyó víz elvezetését – ami védi az aljzatot foltok keletkezésétől. 

Használatát akkor lehet elkerülni ha a fal és a lábazat hőszigetelése ugyanolyan vastagságú és nincs lábazati szintugrás.

Hogyan rögzítsük a kőzetgyapotot a falhoz, akkor, ha az később klinkertéglával lesz felfalazva?

Háromrétegű falra a kőzetgyapot szerelését szárazon végezzük, habarcs használata nélkül, csupán homlokzati horgonyokat használva.

A kőzetgyapotot benyomó hengerrel nyomjuk oda, amely fel van szerelve horgany drótra rögzített csepegtetővel, amely összekapcsolja a homlokzatot a szerkezettel.

Hogyan szigeteljük belülről a tégla, vagy kő építésű épületek falait?

A falak szigetelése belülről nem tökéletes megoldás és amennyiben az lehetséges, ezt kerülni kell. Azonban, főleg a műemlék jellegű épületekben, nem ritkán ez az egyetlen lehetőség a falak szigeteltségének javítására.

Belülről végezve a szigetelést hatékony párazáró szigetelést kell használnunk a kőzetgyapot belső oldala felől, (gipszkarton borítás alatt), hogy elkerüljük a párakicsapódást a fal belső hideg felületén.

Ezen kívül a helység megfelelő szellőzését is biztosítani kell, mivel belülről szigetelve meggátoljuk a pára áramlását a falakon keresztül.

Padlók/Födémek

Úsztatott padló szigetelése nedves esztrich alkalmazása esetén

A padló hőszigetelése az épület energetikai hatékonyságának egyik eleme. Ezért a ROCKWOOL ajánlásainak megfelelően a hagyományos padlórendszereknél az optimális szigetelőanyag vastagság 15cm.

 1. Gyenge beton alapon szétterítjük az építkezési fóliát, amelyre lerakjuk a kőzetgyapot szigetelést Steprock HD lemezek felhasználásával.
 2. A kőzetgyapot lemezeket egymáshoz viszonyított elcsúsztatással kell lerakni, a szélek eltolásával a szomszéd lemezekhez képest, ügyelve arra, hogy szorosan egymáshoz legyenek tolva.
 3. A kőzetgyapot felületére leterítjük a polietilén fóliát, kihajtva annak széleit a falakra és összeragasztva az átfedéseket, illetve elkészítjük a minimum 6cm aljzatbetont, vagy cementesztrichet.

Magas talajvíz esetén, mindig a hőszigetelés előtt kell elkészíteni a vízszigetelést.

A padlószigeteléshez javasolt termékek:

STEPROCK HD

Hogyan hőszigeteljük a padlót – lépésről lépésre
 1. A padló hőszigetelését RST kőzetgyapotos szegélycsík elhelyezésével kezdjük a helyiség falai mentén.
 2. Az egyenletes aljzaton elhelyezzük a Steprock HD, vagy Steprock ND kőzetgyapot lemezeket, úgy hogy azok szélei ne egy pontban találkozzanak.
 3. A lemezeket egymáshoz viszonyított elcsúsztatással kell elhelyezni.
 4. Kőzetgyapot lemezeket levágjuk késsel a szükséges hosszúságra és szorosan egymáshoz nyomjuk őket, hogy ne keletkezzenek közöttük rések.
 5. A beton kiöntése előtt a kőzetgyapot felszínére szétterítjük az építkezési fóliát. A fólia alkalmazása felgyorsítja a beton megkötésének idejét, és kiküszöböli a betonkeverék behatolását az esetleges résekbe.
 6. Kiöntjük a betonkeveréket a legtávolabbi helytől elkezdve, fokozatosan hátrálva a tér végéhez. Szétterítve a betonkeveréket, ügyelni kell arra, hogy ne keletkezzenek üregek az aljzatbetonban, tehát a betont megfelelően tömöríteni kell. A betonaljzat általános vastagsága 6 cm, a felesleges betont léc segítségével kell lehúzni– végighúzva azt a korábban beállított megvezetőkön.
 7. A következő betonadagokat olyan gyorsan kell elhelyezni, hogy azok egymással egyesüljenek megkötésük előtt.

A padlószigeteléshez javasolt termékek:

Steprock HD, Steprock HD

Betonaljzaton elhelyezkedő padló hőszigetelése

Padló hőszigetelés rétegei helyes elrendezésének, a ROCKWOOL energiatakarékos ajánlásai szerint, a következőképpen kell kinéznie (a padló alja felől nézve):

1.       termett talaj,
2.       kavicsfeltöltés minimálisan 15 cm vastagságban,
3.       betonaljzat szükség szerint vízszigeteléssel,
4.       hőszigetelés STEPROCK HD lemezekből, minimálisan10cm vastagságban, felváltva egy, vagy két rétegben lerakva,
5.       PE fólia
6.       6 cm vastagságú aljzatbeton.

Fólia használata függ a kiöntendő aljzatbeton állagától és a padló kivitelezésének körülményeitől.

Hogyan készítsük el a betonaljzatot kőzetgyapoton?

A betonaljzatot a STEPROCK ND, vagy STEPROCK HD lemezeken készítjük el. A kőzetgyapot lemezek elhelyezése után le kell azokat takarni PE fóliával, illesztéseiket összeragasztva és felfordítva széleiket a falakra. Emlékezni kell arra, hogy a helyiségek kerületén el kell helyezni RST kőzetgyapot szegélycsíkokat, hogy hatékonyan tompítsuk a hangokat a padló aljzata és a falak között.

További kérdések a padlók és födémek hőszigetelésével kapcsolatban

Becslések szerint, az épületek összes hőveszteségének kb. 10%-a abból adódik, hogy a hő egy része elnyelődik az aljzat irányába. Érdemes figyelni arra, hogy minél több hő maradjon házon belül és azt is használjuk inkább a helyiségek fűtésére.

A talaj az épület alatt, egy hatalmas hőtároló tömeg, amely úgy viselkedik, mint egy nagy „cserépkályha”. Felveszi a hőt a télen fűtött földszinti helyiségből, raktározza azt, és visszaadja nyáron, amikor nincs rá szükségünk.

Padló szigetelésének típusa és vastagsága, illetve a hőszigetelés gondos és alapos elkészítése – ezek a tényezők, amelyek meghatározzák az így keletkezett hőveszteséget. Minél nagyobb a padló hőszigetelésének vastagsága, annál több meleget lehet tartani a házon belül.

A padlószigeteléshez javasolt termékek:

STEPROCK HD, STEPROCK HD